DOCUMENT Varianta actualizată a PNRR a fost pusă în dezbatere publică / Florin Cîțu: Alocăm resurse importante pentru infrastructură rutieră, rețeaua de gaze, spitale noi, măsuri sociale
Guvernul a lansat în dezbatere publică, vineri, Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care România ar putea accesa finanțări de 29,2 miliarde de euro, din care 13,7 miliarde de euro reprezintă fonduri nerambursabile.
„Avem azi pentru dezbatere publică un PNRR care reprezintă prioritățile României azi: alocăm resurse importante pentru infrastructură rutieră, rețeaua de gaze, spitale noi, măsuri sociale. Acordăm importanță tuturor priorităților, reformelor de care România are nevoie”, a declarat Florin Cîțu.
Ministrul proiectelor europene, Cristian Ghinea, a precizat că în acest moment va fi propusă o alocare de 41,1 miliarde euro, reprezentând 141% din alocarea României atât din granturi cât și împrumuturi.
Planul Național de Redresare și Reziliență
Propuneri pe componente:
– 4,4 miliarde de euro pentru educație
– 3,4 miliarde de euro pentru sănătate
– 9,5 miliarde de euro pentru transport (4,5 miliarde de euro – autostrăzi, 5 miliarde de euro – transport feroviar și mobilitate urbană)
– 6,8 miliarde de euro pentru mediu
– 4 miliarde de euro – fondul pentru localități
Planul Național de Redresare și Reziliență
Din alocarea totală pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) la nivelul UE, România poate beneficia de 29,2 miliarde de euro – 13,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 16 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.
Regula stabilită prin propunerea de regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.
Statele membre UE pot transmite oficial către Comisia Europeană Planul lor Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până la 30 aprilie 2021, în vederea emiterii de către Comisie a deciziei de aprobare a Planului național. Până la această dată finală, statele sunt invitate să transmită Comisiei proiecte intermediare.
Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/document-varianta-actualizata-a-pnrr-a-fost-pusa-in-dezbatere-publica-florin-citu-alocam-resurse-importante-pentru-infrastructura-rutiera-reteaua-de-gaze-spitale-noi-masuri-sociale/ […]