Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Elena Udrea, după condamnarea de 8 ani: Răzbunare asupra a ceea ce a însemnat regimul Băsescu / Ce spune despre o posibilă plecare din țară

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 2 martie 2021

Elena Udrea cataloghează condamnarea la 8 ani de închisoare pentru instigare la luare de mită și spălare de bani în dosarul finanțării campaniei pentru alegerile prezidențiale din anul 2009 drept „ilegală, abuzivă și imorală”. Fostul ministru al Dezvoltării susține că nu intenționează să plece din țară, precizând că nu mai există niciun loc în lume „unde există dreptate”.

Este o condamnare complet ilegală, abuzivă, nedreaptă, imorală. O condamnare care ar vrea să satisfacă o poftă, răzbunare asupra a ceea ce a însemnat regimul Băsescu, să zicem că poate fi justificată. Nu-mi explic cum poți să dai o astfel de decizie, fără un argument juridic, împotriva a tuturor probelor din dosar, a legii, nu știu cum poți să dai o astfel de decizie”, a declarat Elena Udrea, pentru MainNews.ro.

Fostul ministru al Dezvoltării a infirmat zvonurile potrivit cărora s-ar pregăti să plece din țară, precizând că nu ar mai exista un loc în lume unde să „existe dreptate”.

Unde să mă mai duc, cine e nebunul care a lansat tâmpenia asta? Unde să te duci în lumea asta, nu am fost plecată și m-am întors? Te mai poți duce undeva în lumea asta? Unde să te duci? Am fost plecată și m-am întors, dacă era un loc în lumea asta unde există dreptate, nu mă duceam de la început acolo? N-ai unde să te duci, peste tot este la fel în lumea asta”, a afirmat fostul ministru al Dezvoltării.

CITEȘTE ȘI: BREAKING NEWS Elena Udrea, condamnată la 8 ani de închisoare. Ioana Băsescu a primit o pedeapsă de 5 ani de detenție/ Dan Andronic, achitat

8 ani de închisoare cu executare

Magistrații de la Curtea de Apel București au condamnat-o marți pe Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, la 8 ani de închisoare cu executare pentru instigare la luare de mită și spălare de bani.

În același dosar, Ioana Băsescu, fiica cea mare a lui Traian Băsescu, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare pentru instigare la delapidare și instigare la spălare de bani. Sentința pronunțată nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Totodată, instanța a decis și confiscarea sumei de 1 milion de lei de la Elena Udrea, precum și a unor bunuri care îi aparțin Ioanei Băsescu.

Acuzațiile procurorilor

Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA pentru că, în perioada în care era ministru al dezvoltării, l-a determinat pe inculpatul Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului, să ceară și să primească 918.864 lei de la un om de afaceri, în schimbul asigurării plății unor contracte pe care societatea respectivă le avea în derulare.
Contractele, în valoare de aproape 50 de milioane de euro, fuseseră încheiate cu autorități locale finanțate de Ministerul Turismului privind construirea de domenii schiabile și telegondole, în cadrul programului „Schi in România”. În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, omul de afaceri ar fi virat în contul firmei indicate, în două tranșe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deși societățile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie națională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale. În realitate, banii ar fi fost folosiți pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală a lui Traian Băsescu. 

În aceeași perioadă (octombrie – noiembrie 2009), Elena Udrea l-a determinat pe Tarhon Victor, președintele Consiliului Județean Tulcea, să pretindă și să primească de la un alt om de afaceri suma de 691.029 lei, pentru a asigura buna derulare a unor contracte și efectuarea la timp a plăților.

Societatea omului de afaceri încheiase anterior cu Consiliul Județean Tulcea mai multe contracte finanțate de Ministerul Dezvoltării, condus de Udrea. Astfel, în perioada 26 octombrie – 23 noiembrie 2009, societatea omului de afaceri a virat în conturile a patru firme, în baza unor contracte fictive de consultanță și servicii de publicitate suma totală de 691.029 lei. Nici de această dată, serviciile respective nu ar fi fost realizate în realitate, iar sumele de bani au fost folosite pentru plata unor servicii prestate în timpul campaniei electorale a lui Traian Băsescu. 

Ioana Băsescu, fiica cea mare a lui Traian Băsescu, i-a cerut lui Silviu Wagner, director al Oil Terminal la vremea respectivă, să achite o factură despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale, care se desfășurase în toamna aceluiași an.

Compania de stat condusă a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, prețul menționat în cuprinsul contractului fiind indicat de Ioana Băsescu, care a și intermediat tranzacția.

În baza acestui contract, pe 16 februarie 2010 s-a realizat plata sumei de 119.000 lei, diferența de 300.000 lei nemaifiind virată din dispoziția lui Silviu Wagner, pe motiv că nu ar fi primit nici un document justificativ pentru suma achitată în avans.

Și de această dată, serviciile respective nu au fost prestate, Oil Terminal neavând nevoie reală de publicitate, având un obiect de activitate cu consumatori captivi și nu mai achiziționase niciodată publicitate de asemenea valoare.

La data de 19 februarie 2010, la două zile de la încasarea banilor, firma respectivă ar fi virat suma de 100.000 lei către o societate administrată de inculpatul Francesco Giovanni, care era în acea perioadă concubinul Ioanei Băsescu.
Între cele două societăți nu au existat în realitate nici un fel de operațiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmărit exclusiv ascunderea originii infracționale a banilor proveniți din prejudicierea companiei de stat Oil Terminal.

Cu banii obținuți fraudulos, Ioana Băsescu și Francesco Giovanni și-ar fi achitat o excursie în Cuba, unde au participat la festivalul internațional al trabucurilor.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW