Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Desființarea Secției Speciale, în ședința Consiliului Magistraturii | În 2020, SIIJ a trimis în judecată trei inculpați și a clasat 550 de dosare

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 11 februarie 2021 Etichete: , , ,

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va discuta și aviza, joi, proiectul de lege pentru desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ). Decizia CSM va fi una consultativă. Main News va transmite, în format live-text, cele mai importante momente ale ședinței de la ora 11.

Ședința de plen a CSM se anunță a fi una tensionată, Secția Specială fiind unul dintre principalele motive care au generat conflicte în rândul membrilor acestui for, în ultimii ani.

Proiectul a fost modificat și pus din nou în dezbatere publică de noul ministru al Justiției, Stelian Ion. În actuala formă, ințiativa legislativă nu mai prevede „superimunitatea” magistraților, măsură care ar fi introdus filtre în anchetarea și judecarea procurorilor și judecătorilor.

CITEȘTE ȘI: O asociație de procurori demontează argumentele în favoarea menținerii Secției Speciale

Multe anchete, puține rechizitorii

În 2020, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a soluționat un număr de 552 de dosare, din care 550 au fost clasări și 2 rechizitorii, în cadrul cărora au fost trimiși în judecată 3 inculpați, se arată în bilanțul SIIJ pe anul 2020, obținut de MainNews.ro.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Ministerul Justiției a dat publicității proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale

De altfel, Main News a arătat, în ianuarie, că la nivelul Secției Speciale erau deschise peste 6.000 de anchete, în vreme ce doar șapte dosare au fost trimise în instanță până atunci. Cu alte cuvinte, SIIJ avea în lucru de 860 de ori mai multe dosare decât a trimis în judecată.

CITEȘTE ȘI: Ana Birchall: Numai la SIIJ-ul doamnei Florea și a susținătoarei Savonea găsim așa „procurori ultra specializați”

Cu ce s-a remarcat SIIJ

Secția Specială a fost operaționalizată la finalul anului 2018, printr-o ordonanță de urgență în vremea ministrului Tudorel Toader. Unul dintre cei mai cunoscuți procurori SIIJ este Adina Florea (foto).

Foto Adina Florea: Inquam Photos / Octav Ganea

Secția Specială s-a remarcat prin decizii controversate și anchete care au stârnit foarte multe discuții.

Secția Specială a retras apelurile DNA în dosarele Hrebenciuc și Ghiță, măsură favorabilă celor doi. A pus-o sub acuzare și chiar sub control judiciar pe Laura Codruța Kovesi, în timp ce aceasta viza funcția de șef a Parchetului European. De curând, un procuror de la SIIJ a dispus renumărarea voturilor de la alegerile locale din Sectorul 1.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: SIIJ cere Poliției Capitalei să renumere voturile de la Primăria Sectorului 1

Foto: Digi24

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW