Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Înalta Curte de Casație și Justiție ia în calcul atacarea la CCR a legii care prevede pedeapsa cu amendă în cazul evaziunii fiscale

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 16 decembrie 2020

Înalta Curte de Casație și Justiție ia în calcul atacarea la Curtea Constituțională a legii care prevede pedeapsa cu amendă în cazul evaziunii fiscale. O decizie finală în acest sens va fi luată joi. 

În conformitate cu dispozițiile art.32 alin.(1) și (4) din Regulamentul privind organizarea și funcționarea administrativă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, republicat, la data de 17 decembrie 2020, orele 14:00, la sediul din Str. Batiștei nr.25, judecătorii instanței supreme sunt convocați pentru constituirea în Secții Unite în vederea exercitării atribuției prevăzută de dispozițiile art.25 lit.c) din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv, sesizarea Curții Constituționale în vederea exercitării controlului de constituționalitate, înainte de promulgare, asupra Legii privind modificarea și completarea Legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale (PL-x 354/2018/2020)”, potrivit unui comunicat transmis de ÎCCJ.

În plus, Ministerul Justiției a propus Guvernului să sesizeze CCR în cazul proiectului care prevede că se aplică o amendă în cazul persoanelor acuzate de evaziune fiscală până la 100.000 de euro și care achită integral prejudiciul.

CITEȘTE ȘI: Ministerul Justiției propune Guvernului atacarea la CCR a legii care prevede pedeapsa cu amendă în cazul evaziunii fiscale

Proiectul de lege, adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional

Astfel, persoanele acuzate de evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, infracțiune ce se pedepsește, în prezent, cu închisoarea, vor scăpa cu o amendă dacă achită integral prejudiciul. Dacă inculpații achită cu 20% în plus față de prejudiciul adus statului, aceștia scapă de orice pedeapsă.

Prevederile legii ar urma să fie aplicate persoanelor acuzate de evaziune fiscală, care pot returna prejudiciul adus statului în timpul urmăririi penale sau în timpul judecății.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW