Wednesday, December 8, 2021
Jurnalism corect


Ministerul Justiției propune Guvernului atacarea la CCR a legii care prevede pedeapsa cu amendă în cazul evaziunii fiscale

By Andreea Traicu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 16 decembrie 2020 Etichete: , , ,

Ministerul Jusțitiei anunță că propune Guvernului atacarea la CCR a legii care prevede pedeapsa cu amendă în cazul evaziunii fiscale.

„Proiectul de lege a fost votat de Camera Deputaților la data de 15.12.2020 și prevede posibilitatea înlocuirii pedepsei cu închisoarea pentru cei inculpați pentru evaziune fiscală dacă prejudiciul este până la 100.000 de euro și dacă îl achită integral:

 • art. 10, alin. (1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amendă.
 • În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare;
 • Dispozițiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaților chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) și (1 prim).

Proiectul modificării Legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale (Pl-x 354/2018) a fost avizat negativ de Guvernul României și a mai fost atacat la CCR, Curtea acceptând obiecțiunile de neconstituționalitate și declarând proiectul neconstituțional în ansamblul său”, transmite Ministerul Justiţiei.

Proiectul de lege, adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional

Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, proiectul care prevede că se aplică o amendă în cazul persoanelor acuzate de evaziune fiscală până la 100.000 de euro și care achită integral prejudiciul.

Astfel, persoanele acuzate de evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, infracțiune ce se pedepsește, în prezent, cu închisoarea, vor scăpa cu o amendă dacă achită integral prejudiciul. Dacă inculpații achită cu 20% în plus față de prejudiciul adus statului, aceștia scapă de orice pedeapsă.

Prevederile legii ar urma să fie aplicate persoanelor acuzate de evaziune fiscală, care pot returna prejudiciul adus statului în timpul urmăririi penale sau în timpul judecății.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi de către PSD și a mai fost susținut de Pro România și ALDE, formațiuni care nu se vor regăsi în viitorul Parlament.

Legea a fost inițiată de deputatul PSD Cătălin „Mitralieră” Rădulescu și a intrat în dezbatere parlamentară în anul 2017.

Proiectul a fost adoptat în decembrie 2018 și a fost atacat la Curtea Constituțională de către PNL, USR și PMP. CCR a declarat legea neconstituțională, în aprilie 2018, cu majoritate de voturi.

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW