Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Iohannis, la CSM: Majoritatea parlamentară s-a dedicat trup și suflet apărării infractorilor | Șeful statului, „certat” de judecătoarea Baltag

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 3 decembrie 2020 Etichete: , ,

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și-au ales, joi, președintele și vicepreședintele forului pentru anul 2021. Judecătorul Bogdan Mateescu și procurorul Florin Deac au fost desemnați să preia cele două funcții. La ședința de plen a CSM a participat și președintele Klaus Iohannis.

UPDATE Iohannis, „certat” de judecătoarea Baltag

BALTAG: Obiceiul dumneavoastră de a face politică în Consiliul Superior al Magistraturii este evident. Aș vrea să vă adresez rugămintea, poate măcar la finalul mandatului nostru, nu veți mai aduce dezbinare. Știu că sunteți un creștin, vă văd la televizor duminica, știți și dumneavoastră că la sfârșitul vieții nu suntem întrebați pentru cât am urât ci pentru cât am iubit și iertat. Dacă tot sunteți oaspetele nostru, musafir, cum spuneți dumneavoastră, să nu lăsăm să treacă această zi fără să spuneți colegilor noștri cum vă raportați la posibilitatea de a fi din nou pe val în justiție serviciile de informații, indiferent de numele lor.

UPDATE – Mesajul președintelui României

IOHANNIS: Confruntați cu o criză sanitară de amploare, cu implicații în toate domeniile vieții sociale, am fost cu toții nevoiți să ne adaptăm. (…) Misiunea justiției de a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor a rămas la fel de actuală și de importantă. Măsurile impuse pentru protejarea sănătății publice au determinat modificări semnificative în activitățile curente din justiție.

Într-o Românie europeană, nimeni nu este mai presus de lege iar justiția trebuie să funcționeze la întreaga ei capacitate pentru a-și îndeplini misiunea nobilă.

Prin votul exprimat la referendumul din 2019, românii au transmis clasei politice un puternic semnal că independența justiției și buna funcționare nu sunt lucruri negociabile. Românii au dat un mesaj clar și pentru continuarea luptei anticorupție.

Șeful statului a lansat un atac dur la adresa actualei majorități parlamentare.

IOHANNIS: O majoritate parlamentară care nu numai că n-a făcut un secret din faptul că este ostilă reformelor sistemului judiciar, dar s-a dedicat trup și suflet să-i apere pe infractori. Chiar și după sancțiunea dură primită în 2019 din partea românilor, nu s-a sfiit să întârzie adoptarea unor măsuri extrem de necesare. Legislația într-un domeniu atât de important precum cel al justiției trebuie să fie rezultatul unor dezbateri ample într-un nou Parlament, cu o altă majoritate.

UPDATE 12.00 – Președintele Klaus Iohannis a ajuns la ședința CSM.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

În Secția pentru judecători, Bogdan Mateescu a obținut 7 voturi DA și 2 NU, iar Evelina Oprina invers. Totodată, a fost înregistrat și un vot nul, după cum Main News a scris AICI. Astfel, Mateescu a fost desemnat candidatul judecătorilor pentru șefia CSM.

CITEȘTE ȘI: Cum s-au poziționat cei doi candidați la șefia CSM față de Secția Specială

Pentru a câștiga votul din plenul Consiliului Superior al Magistraturii, candidații trebuie să obțină cel puțin zece voturi.

CSM, forul care trebuie să garanteze independența sistemului de justiție, își schimbă conducerea în fiecare an. Deși mandatul membrilor CSM este de șase ani, președintele și vicepreședintele instituției ocupă funcțiile câte 12 luni.

Înainte de ședința de plen, Secția pentru procurori și cea pentru judecători și-au desemnat candidații.

CITEȘTE ȘI: Cine sunt judecătorii care vor șefia Consiliului Magistraturii, care sunt mizele și scenariile

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW