Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

MAI: Numărul angajaților care au refuzat mita este cu 30% mai mare față de perioada similară a anului trecut

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 18 august 2020 Etichete: , , , ,

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog, a susținut, marți, o declarație de presă în care a precizat că MAI este direct interesat să nu existe nici măcar o suspiciune vizavi de profesionalismul și corectitudinea angajaților ministerului.

Reprezentantul MAI a amintit că, săptămâna trecută, ministrul Vela a trimis Corpul de Control la Poliția Capitalei după acuzațiile lansate în spațiul public de șeful Serviciului care se ocupă cu anchetarea clanurilor interlope.

„Ca urmare a faptului că în ultimele zile, în spațiul public, au fost semnalate situații de polițiști sau foști polițiști acuzați că nu și-au făcut datoria sau chiar că au pactizat cu cei certați cu legea, vreau să precizez că la nivelul Ministerului Afacerilor Interne nu sunt tolerate astfel de situații, noi fiind primii interesați să nu existe nici măcar o suspiciune vizavi de profesionalismul și corectitudinea cadrelor MAI. De altfel, săptămâna trecută, ministrul Ion Marcel Vela, a anunțat că a fost  mărită capacitatea de a face teste de integritate în Ministerul Afacerilor Interne, astfel încât să depistăm din timp orice abatere. Tot pentru a afla adevărul, Corpul de Control al Ministrului face verificări la Poliția Capitalei și acestea vor continua la toate structurile unde există cea mai mică suspiciune că legea este încălcată!”, a declarant Monica Dajboc, la începutul declarației de presă.

Conform MAI, numărul angajaților de la ministerul de Interne care au refuzat mită este cu 30% mai mare față de perioada similară a anului trecut.

Unul dintre principalele obiective ale conducerii MAI este să formeze și să consolideze un corp profesional integru care să fie apreciat și respectat de cetățeni. Un exemplu elocvent în acest sens îl constituie numărul mare de refuzuri de a primi mită, înregistrate de către Direcția Generală Anticorupție.  De la începutul anului, au depus denunțuri la DGA 90 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne: 21 cu funcții de conducere și 69 cu funcții de execuție.

Dintre aceștia, 63 sunt polițiști, 12 sunt polițiști de frontieră, 6 sunt lucrători din cadrul structurilor de permise de conducere și înmatriculări. De asemenea, au mai depus denunțuri colegi de la Inspectoratul General pentru Imigrări, de la Pașapoarte și de la alte structuri. Numărul angajaților MAI care au refuzat mita este cu 30% mai mare față de perioada similară a anului trecut”, a precizat reprezentantul ministerului de Interne.

Purtătorul de cuvânt al MAI a dat și câteva exemple în acest sens.

În luna ianuarie, un ofițer de poliție rutieră din cadrul I.P.J. Dolj și un agent de poliție din cadrul Secției de poliție rurală Novaci din  Gorj au refuzat fiecare echivalentul  a o mie de lei.

Un polițist din Mureș a refuzat o mită de 2.300 lei, iar un coleg de la  Brigada Rutieră – Biroul Accidente Uşoare a sesizat la Direcția Generală Anticorupție faptul că i s-au oferit 150 euro și 250 lei.

Unui agent de poliție din cadrul Postului de Poliție Corbu, I.P.J. Constanţa, i-a fost promisă suma de 1.500 de euro în scopul soluționării favorabile a unui dosar penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice și pentru restituirea permisului de conducere. Persoana respectivă a fost prinsă în flagrant când oferea polițistului 2.000 de lei din suma promisă de 1.500 de euro.

 

3.200 de lei este suma refuzată de un agent de poliție din cadrul I.P.J. Giurgiu – Poliția Orașului Bolintin-Vale, banii fiind oferiți pentru a nu întocmi dosar penal pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis.

Doi ofițeri de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Bistrița-Năsăud – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, au refuzat să se lase mituiți cu 1.250 de lei fiecare. În schimbul banilor li se cerea să restituie 14.700 lei, 100 de euro, un telefon mobil și un laptop, ridicate în urma unei percheziții domiciliare, într-un dosar penal de evaziune fiscală.

În luna iunie, un cetățean a promis 10.000 de lei unui polițist din cadrul I.P.J. Giurgiu care l-a depistat în trafic conducând un autovehicul neînmatriculat și fără permis de conducere. Polițistul a refuzat, iar persoana respectivă are acum un nou dosar penal pentru dare de mită.

În aceeași lună, un agent de poliție din cadrul IPJ Mureș – Secția Rurală Miercurea Nirajului a refuzat să se lase mituit cu 850 de lei, iar un coleg din Bihor a refuzat o mie de euro. În ambele cazuri, banii erau oferiți pentru a nu întocmi dosar penal pentru conducere fără permis.

Un agent de poliţie din cadrul I.P.J. Arad – Postul de Poliție Frumușeni a denunțat la DGA faptul că un cetățean i-a oferit 1.000 de lei pentru a nu înainta Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad actele întocmite cu ocazia depistării suspectului cu droguri asupra sa.

Luna trecută, un agent de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a refuzat 2.500 de lei, oferiți pentru a nu lua măsurile legale față de o persoană depistată cu 1.000 țigarete, fără marcaj corespunzător.

Ieri, 2.200 lei au fost refuzați de doi agenți de poliție din cadrul Poliției Municipiului Craiova – Biroul Rutier, banii fiind oferiți pentru a nu întocmi actele de constatare a unei infracțiuni de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Și chiar în urmă cu câteva ore, un polițist de frontieră din Giurgiu a refuzat suma de 1.000 de euro oferită drept mită din partea unor șoferi de autocar pentru a nu lua măsurile legale față de doi cetățeni sirieni care încercau să intre ilegal în România, ascunşi în mijlocul de transport, în spațiul destinat odihnei șoferilor. 

În urma sesizării polițiștilor, ofițerii DGA, sub directa coordonare şi îndrumare a procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, au întocmit dosar pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Alături de acești polițiști care au refuzat mita, sunt toți ceilalți care lucrează împreună cu procurorii în dosare penale și își fac datoria cu cinste, indiferent de calitatea persoanei care este vizată de anchetă, chiar și atunci când din păcate persoana respectivă este un alt angajat MAI”.

sursa foto: romania-insider.com

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/mai-numarul-angajatilor-care-au-refuzat-mita-este-cu-30-mai-mare-fata-de-perioada-similara-a-anului-trecut/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW