Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cum explică judecătorii ridicarea controlului judiciar în cazul lui Darius Vâlcov: Procurorul nu a motivat măsura

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 28 iunie 2019 Etichete: , , ,

Curtea de Apel Bucureşti a motivat sentinţa prin care s-a dispus ridicarea controlului judiciar în cazul lui Darius Vâlcov. Judecătorul de drepturi şi libertăţi a considerat că măsura nu se impune, arătând că după obţinerea unor autorizaţii de supraveghere tehnică şi după audierea Adinei Florea şi a Nicoletei Ichim, nu au mai fost efectuate alte acte de urmărire penală. Mai mult, magistratul precizează că procurorul nu şi-a motivat cererea.

„După solicitarea și obținerea autorizării unor măsuri de supraveghere tehnică în cursul lunii octombrie 2018, a audierii martorelor Ichim Nicoleta și Florea Adina în cursul lunii noiembrie 2018, precum și a întocmirii unor procese-verbale, la data de 27.02.2019 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul Vâlcov Darius-Bogdan cu privire la săvârșirea infracțiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea națională, prev. de art. 407 alin. 3 C.pen., măsură ce i-a fost adusă la cunoștință acestuia la data de 11.03.2019.

Ulterior acestui moment, în dosarul Parchetului, singurele acte efectuate în dosar au constat în depunerea, la data de 25.03.2019, a punctului de vedere al Serviciului Român de Informații cu privire la contextul care a determinat încheierea protocolului și motivele secretizării acestuia, la data de 17.05.2019 fiind comunicate și motivele care au determinat desecretizarea protocolului.

Din lecturarea paragrafului relevant din cuprinsul ordonanței procurorului se constată că, în afara redării dispozițiilor art. 202 alin. 1 C.pr.pen., acesta nu conține nicio motivare propriu-zisă cu privire la necesitatea măsurii preventive. Ordonanța procurorului nu arată de ce măsura este necesară nici pentru asigurarea bunei desfășurări a procesului penal, nici pentru împiedicarea sustragerii inculpatului de la urmărire penală, nici pentru prevenirea săvârșirii unor infracțiuni„, se arată în motivarea instanţei.

Judecătorul a luat în calcul că de la începutul cercetărilor, Darius Vâlcov nu ar fi încercat să zădărnicească aflarea adevărului sau să se sustragă cercetărilor.

„Mai mult, inculpatul a răspuns prompt tuturor chemărilor organelor judiciare, după cum s-a arătat în cele ce preced, și aceasta în condițiile în care, potrivit informațiilor disponibile în spațiul public, a efectuat ulterior datei presupusei săvârșiri a infracțiunii mai multe deplasări în străinătate”, a reţinut magistratul.

Referitor la protocolul publicat pe Facebook, în motivare se arată că „a intervenit în condițiile în care la data de 29.03.2018 fusese declasificat și dat publicității un alt Protocol încheiat între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale din anul 2009, iar la data de 02.08.2018 un Protocol din anul 2005”.

„Din analiza textului protocolului din anul 2016 se constată și că acesta avea un conținut mai restrâns față de cele din anii 2005 și 2009 și nu cuprindea nici un element cu caracter de noutate absolută.

Mai mult, protocolul publicat de inculpat nu mai era în vigoare la data de 23.08.2018, fiind denunțat de ambele părți încă din luna martie 2017, iar procurorul omite să indice care au fost consecințele acțiunii inculpatului, raportat la conținutul concret al documentului publicat, dincolo de clasificarea acestuia ca ”secret”, respectiv dacă prin aceasta a fost sau nu periclitată siguranța națională”, susţine judecătorul.

Referitor la cercetarea lui Vâlcov în alte dosare, magistratul susţine că acest argument  nu a fost invocat de procuror.

„Situația juridică a inculpatului de la acest moment – condamnare în primă instanță la pedeapsa închisorii de 8 ani și 6 luni închisoare intervenită în luna februarie 2018 – este similară cu cea avută în cursul lunii august 2018, când acesta este acuzat că a săvârșit infracțiunea, ceea ce nu a împiedicat cercetarea sa pentru o perioadă de 10 luni fără dispunerea vreunei măsuri preventive”, se precizează în document.

Vâlcov a cerut reunirea dosarului cu cel în care e vizată Adina Florea

În sala de judecată, Vâlcov a invocat necompetenţa DIICOT, menţionând că dosarul ar trebui reunit cu cel de la Secţia de Investigarea a Infracţiunilor din Justiţie, în care este vizată Adina Florea. Instanţa a apreciat că faptele sunt de competenţa DIICOT.

„Sub acest aspect, judecătorul de drepturi și libertăți constată, în primul rând, că excedează competenței sale analiza, la acest moment, a legalității unei soluții de respingere a cererii de reunire a unor dosare. În al doilea rând, judecătorul de drepturi și libertăți observă că raportat la natura infracțiunii reținute în sarcina inculpatului îi revine Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – D.I.I.C.O.T. competența de a efectua urmărirea penală în cauză, având în vedere dispozițiile art. 11 alin. 1 pct. 2 din O.U.G. nr. 78/2016”, potrivit documentului.

Darius Vâlcov a susţinut, în plângerea înaintată instanţei, nelegalitatea măsurii preventive, în contextul în care acesta nu a fost audiat. De asemenea, fostul consilier al premierului spune că măsura nu a fost motivată şi că nu există o premisă necesară pentru luarea unei măsuri preventive.

„Lipsa situației premise necesare pentru luarea unei măsuri preventive, respectiv săvârșirea unei infracțiuni, sens în care apărarea a învederat că documentul publicat nu purta pe el marcajul ”secret”, neexistând probe din care să rezulte că inculpatul ar fi cunoscut acest caracter, dar și faptul că inculpatul a acționat în calitate de avertizor public”, se arată în sesizare.

Acuzațiile DIICOT

Dosarul a fost deschis după ce fostul consilier a publicat pe Facebook protocolul secret dintre PÎCCJ şi SRI.

„Prin ordonanţa din data de 18.06.2019, procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, pentru săvârşirea infracțiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională, faptă prevăzută şi pedepsită de art.407 al.3 CP.

În fapt s-a reţinut că,  la data de 23.08.2018,  inculpatul a publicat pe pagina personală a unei reţele de socializare, o copie a unui document clasificat  intitulat ’’Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea obligaţiilor ce le revin potrivit legii”.

Postarea în cauză a inclus  șase pagini din documentul mai sus menţionat, pe care erau înscrise numerele de înregistrare 09472/08.12.2016 (PÎCCJ) şi respectiv 03656/07.12.2016 (SRI), documentul fiind încadrat în clasa „secrete de stat”, nivel „secret”, conform art. 4 al.2 lit.c din H.G.585/2002″, explica DIICOT.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW