Wednesday, November 29, 2023
Jurnalism corect


SURSE Darius Vâlcov a scăpat de dosarul protocolului secret, după ce DIICOT a renunțat să-l mai ancheteze

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 3 mai 2020 Etichete: , ,

Dosarul în care Darius Vâlcov era cercetat pentru că a publicat un protocol secret, încheiat între SRI și Parchetul General, a fost închis. Procurorii DIICOT au renunțat la acuzațiile aduse fostului ministru, potrivit surselor Main News. Interesant este că, anul trecut, anchetatorii l-au pus sub control judiciar pe Vâlcov în acest dosar.

Decizia de renunțare la acuzații a fost luată de procurori la finalul lunii februarie.

Prin ordonanța din 28.02.2020, (…) s-a dispus soluția de renunțare la urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea națională”, potrivit DIICOT.

De ce au renunțat procurorii

Articolul 318, alin (1) din Codul de procedură penală, în baza căruia au renunțat procurorii la anchetă, prevede că aceștia pot lua această decizie dacă nu există un interes public în urmărirea penală.

În cazul infracțiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 5 ani, procurorul poate renunța la urmărirea penală când, în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de conținutul faptei, de modul și mijloacele de săvârșire, de scopul urmărit și de împrejurările concrete de săvârșire, de urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârșirea infracțiunii, de eforturile depuse de inculpat pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acestuia” – articolul din Codul de procedură penală.

Decizia de renunțare la urmărirea penală trebuie confirmată de instanță. La Curtea de Apel București fusese fixat un termen pe 23 martie, însă judecata a fost suspendată ca urmare a stării de urgență.

Pus sub control judiciar

Anul trecut, procurorii au dispus chiar o măsură preventivă în cazul lui Vâlcov. Controlul judiciar a fost, însă, ridicat de instanță.

CITEȘTE ȘI: Cum explică judecătorii ridicarea controlului judiciar în cazul lui Darius Vâlcov

Dosarul a fost deschis după ce fostul consilier a publicat pe Facebook protocolul secret dintre PÎCCJ şi SRI.

În fapt s-a reţinut că,  la data de 23.08.2018,  inculpatul a publicat pe pagina personală a unei reţele de socializare, o copie a unui document clasificat  intitulat ’’Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea obligaţiilor ce le revin potrivit legii. Postarea în cauză a inclus  șase pagini din documentul mai sus menţionat, pe care erau înscrise numerele de înregistrare 09472/08.12.2016 (PÎCCJ) şi respectiv 03656/07.12.2016 (SRI), documentul fiind încadrat în clasa „secrete de stat”, susțineau procurorii la momentul punerii sub acuzării.

CITEȘTE ȘI: Adina Florea scapă de cercetarea disciplinară în cazul protocolului secret publicat de Darius Vâlcov

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW