ANALIZĂ De ce sunt nervoși Ciolacu, Ponta și Tăriceanu
Marcel Ciolacu, Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta încep să dea semne de nervozitate. Situația din ultima lună nu este pe placul celor trei lideri, care au încercat de câteva ori, fără succes, să preia ofensiva politică. Demersurile lor s-au lovit de zidul reprezentat de Klaus Iohannis, iar PNL a găsit soluția pentru a bloca orice demers făcut în Parlament de coaliția majoritară.
Declarațiile lui Marcel Ciolacu s-au schimbat radical din luna februarie. De la afirmațiile de genul <<PSD este principala forță din Opoziție>>, <<nu avem majoritatea în Parlament>>, Ciolacu începe să treacă la amenințări la adresa guvernului și recunoaște că deține majoritatea în forul legislativ. O majoritate pe care nu a pierdut-o niciodată, dar pe care a început să o exercite în forță în ultima săptămâna împreună cu foștii parteneri de la ProRomânia, ALDE și UDMR.
Structura Parlamentului a rămas, în linii mari, neschimbată după alegerile din 2016. PSD rămâne partidul dominant, cu aproape 200 de aleși, la care se adaugă sateliții de la ProRomânia și ALDE. În funcție de interesele conjuncturale, UDMR s-a dovedit un aliat important pentru social-democrați în această legislatură. PNL, chiar și după racolările făcute, USR și PMP rămân în minoritate până la parlamentare.
Planul PNL de a organiza anticipate împreună cu alegerile locale a picat din cauza epidemiei de COVID 19, dar și din cauza deciziilor CCR, o structură dominată de numirile făcute de PSD. Fără forță în Parlament, PNL a fost obligat să-și asume guvernarea minoritară, dar susținută puternic de președintele Iohannis.
Social-democrații au sperat că vor câștiga puncte din rolul partidului de opoziție. Marcel Ciolacu și strategii săi au constatat că cele patru luni de opoziție nu au adus câștiguri substanțiale PSD. Dacă mâine ar avea loc alegeri, social-democrații ar câștiga un loc în Opoziție în următorii patru ani, iar scorul lor nu ar trece de pragul de 30%. Nici măcar împreună cu cei de la ProRomânia și ALDE nu ar avea vreo speranță să ajungă la guvernare.
PSD a sperat că șansa lui pentru relansarea politică o reprezintă apariția epidemiei de coronavirus. Strategia PSD a fost ca guvernul să-și rupă repede capul, iar un guvern de uniune națională să fie impus la Palatul Victoria. Acesta ar fi însemnat o racordare rapidă la resursele de bani și putere pentru social-democrați, dar și la canalele media. Totul fără o asumare directă a guvernării. Lucrurile nu au evoluat în scenariul dramatic așteptat de social-democrați. România rămâne o țară sub linia roșie în ceea ce privește numărul persoanelor infectate sau al deceselor.
În ultima lună, Marcel Ciolacu a încercat să modifice în Parlament toate deciziile Guvernului luate în stare de urgență. PSD a dorit să acționeze ca un Executiv paralel, iar toate măsurile luate la Palatul Victoria să fie prezentate drept inițiative social-democrate. Gruparea Ciolacu-Tăriceanu-Ponta a băgat capul în poza când a fost vorba de ratele la bănci sau stabilirea datei alegerilor locale.
PNL a reușit să blocheze temporar coaliția din jurul PSD cu ajutorul Curții Constituționale. Profitând de faptul că judecătorii Curții au luat o pauză până în luna mai, liberalii au atacat pe bandă rulantă toate legile care au trecut de Parlament. În fața acestei situații, Marcel Ciolacu nu a găsit altă formulă decât să amenințe Guvernul cu o moțiune de cenzură. Mai mult, el a impus în Hotărârea privind starea de urgență, ca guvernul să dea un raport săptămâna în fața forului legislativ. Sunt gesturi care arată nervozitatea PSD, care începe să aibă acțiuni mai radicale.
Liderul PSD mai are însă un motiv de îngrijorare. În timp ce Marcel Ciolacu simte că este blocat să apară la televiziuni, deși a fost prezent în mai multe emisiuni, Gabriela Firea zburdă pe ecrane. Bugetul Primăriei îi asigură acesteia o vizibilitate constantă, care este folosită însă în interesul personal al Gabrielei Firea și nu pentru a genera puncte electorale pentru PSD. Ciolacu este conștient că are nevoie urgent de un Congres care să-l înscăuneze în fruntea partidului, altfel Firea poate să îi fure locul dacă va câștiga alegerile în București.
Ponta și Tăriceanu se zbat și ei în preajma pragului electoral, existând riscul ca alegerile să îi scoată de pe scena politică. Ambii încearcă să îl convingă pe Ciolacu de necesitatea unei alianțe electorale, care să-i salveze. Liderul PSD, dar mai ales pesediștii din jurul acestuia, se tem că Ponta îi va trăda din nou și va face propriile jocuri după ce se va vedea din nou în Parlament. Ponta și Tăriceanu nu s-au ferit în ultima perioadă să-l acuze pe Ciolacu că joacă prea moale rolul partidului de opoziție. Președintele PSD încearcă să își creeze imaginea de lider responsabil, iar liderii ProRomânia și ALDE sunt folosiți ca guri de tun împotriva guvernului Orban.
În acest context electoral, Ciolacu va forța în perioada următoare ca PSD să conducă ostilitățile. El insistă pentru reînceperea activității Parlamentului cu prezența fizică a aleșilor înainte de a se ridica starea de urgență, tocmai pentru a da mai multă forță și vizibilitate acțiunilor sale. PSD își va radicaliza acțiunile, planul social-democraților fiind de a dărâma actualul Guvern până la alegerile parlamentare. Baronii PSD încep să miroasă din nou gustul puterii, iar partidul se regrupează în fața dușmanului numit PNL. Ciolacu este presat din teritoriu să iasă din amorțeala și indecizia caracteristică pentru a livra partidului mai multe autoritate și forță electorală. Liderul PSD trebuie să livreze rapid ceea ce așteaptă de la el baronii, deoarece tradiția social-democraților arată că nu există milă și răbdare cu președinții care pierd alegerile.
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More here to that Topic: mainnews.ro/analiza-de-ce-sunt-nervosi-ciolacu-ponta-si-tariceanu/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/analiza-de-ce-sunt-nervosi-ciolacu-ponta-si-tariceanu/ […]