Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Google avertizează că atacurile cibernetice au explodat de la debutul pandemiei

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 19 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Gigantul Google avertizează că, de la debutul pandemiei de coronavirus, numărul atacurilor cibernetice a explodat. Zilnic sunt expediate către utilizatorii de G-mail peste 18 milioane de e-mail-uri cu înșelătorii legate de COVID-19, arată sursa citată.

Conform Google, în această perioadă atacurile de tip „phishing” prin e-mail, prin care hackerii încearcă să păcălească utilizatorii pentru a le obține datele personale, s-au înmulțit considerabil.

„Atacurile de tip phishing au o trăsătură comună: se bazează pe o emoție, iar acest lucru care ne face să acționăm fără ezitare sau să nu ne gândim prea mult la ce urmează să facem în acel moment”, spune Scott Helme, cercetător independent de securitate cibernetică, citat de BBC.

Google a mai anunțat că blochează zilnic aproape de 100 de milione de e-mailuri care conțin atacuri de tip phishing.

Din acest total, 20% din mail-uri sunt legate de pandemia de coronavirus.

„Pandemia de coronavirus este un subiect foarte emoțional în acest moment, iar infractorii cibernetici știu asta. Ei speră că persoanele obișnuite vor fi mai ușor de convins să acceseze un link sau să urmeze instrucțiuni dăunătoare lor dacă folosesc această momeală”, a mai adăugat Scott Helme.

Google susține că reușește să oprească 99,9% din acest tip de mesaje.

Aproximativ 1,5 miliarde de oameni din toată lumea folosesc Gmail.

Tipuri de atacuri cibernetice

Există cazuri în care utilizatorii primesc mesaje de la diferite organizații, cum ar fi OMS, prin care li se cere să descarce un program software sau să doneze bani

De asemenea, infractorii cibernetici mai folosesc mesaje care par a fi trimise de instituții publice, iar prin acestea încearcă să obțină stimulentele oferite populației de unele state.

Cercetătorii din domeniul siguranței cibernetice au mai descoperit site-uri înșelătoare și aplicații pentru telefoanele mobile, care erau construite folosind informații reale despre pandemie.

Spre exemplu, print descărcarea unei aplicații de Android utilizatorului i se promitea că poate urmări răspândirea pandemiei de coronavirus în timp real. De fapt, prin descărcarea acestei aplicații telefonul devenea infectat, iar utilizatorului i se cereau bani pentru a redobândi controlul asupra acestuia.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW