Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

ANALIZĂ | Războiul PNL – PSD. Cum se poate obține amânarea ratelor la bănci

By Tudor Alexandru , in Politic Stirile zilei , at 30 martie 2020 Etichete: , ,

Peste un milion de români riscă să intre în șomaj tehnic din cauza coronavirusului, iar multe firme și afaceri de familie au de suferit din cauza epidemiei. Țările europene au trecut la măsuri ferme prin care oferă facilități pentru amânarea plății ratelor la bănci, dar și către instituțiile financiare nebancare. Guvernul a venit cu o variantă printr-o Ordonanță de Urgență, iar PSD, ProRomânia și ALDE susțin un proiect diferit în Parlament.

Românii care încep să aibă probleme financiare și nu mai pot plăti ratele la bănci, devin o țintă electorală pentru principalele partide politice. PNL a venit cu o variantă de amânare a ratelor prin intermediul Guvernului, în timp ce partidele care pot constitui o majoritate parlamentară (PSD-ProRomânia-ALDE) au venit cu un proiect diferit în forul legislativ.

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat că românii pot amâna plata ratelor pentru următoarelor nouă luni după intrarea în vigoarea a Ordonanței de Urgență a Guvernului. Cu toate acestea, ministerul trebuie să elaboreze normele de aplicare pentru a se cunoaște exact detaliile finale ale acestei Ordonanțe, care nu a fost publicată până la începutul acestei săptămâni în Monitorul Oficial.

Prima condiție pusă de Guvern este ca solicitantul să depună cererea la bancă până la expirarea stării de urgență. Cum normele de aplicare nu sunt încă publice, românii vor avea doar câteva zile la dispoziție pentru depunerea acestei solicitări. Cu toate acestea, este foarte posibil ca starea de urgență să se prelungească cu alte 30 de zile, mai ales că numărul bolnavilor crește în această perioadă.

De asemenea, românii care cer amânarea ratelor la bănci trebuie să fie afectați direct sau indirect din cauza epidemiei de coronavirus.

„Ştiu că iarăşi era o întrebare în spaţiul public ce se întâmplă cu dobânzile la momentul în care a trecut perioada de suspendare şi dacă trebuie să plăteşti imediat rata mărită cu suma dobânzilor. Nu se întâmplă acest lucru. La art. 4 am stipulat: dobânda datorată de debitor corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci, se vor adăuga creditului, dar se reeşalonează pe toată durata creditului. Deci, efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă. Excepţie sunt creditele ipotecare pentru care se plăteşte eşalonat până la maxim 5 ani”, a explicat ministrul de Finanțe.

Florin Cîțu a susținut că băncile au un rol vital în această perioadă în economie și de aceea nu poate să fie de acord cu amânarea integrală a plăților către acestea.

PNL, acuzat de cămătărie

Varianta din Ordonanța de Urgență a fost criticată de PSD, ProRomânia și ALDE, care consideră că formula prezentată seamănă cu cămătărie, deoarece se impune o  „dobândă la dobândă”.

PSD a depus un proiect în Parlament prin care vrea  „suspendarea până la finalului anului 2020 a obligației de plată a ratelor scadente și a dobânzilor aferente împrumuturilor bancare, cât și financiar nebancare care au fost contractate până la data de 19 martie 2020, de către toate persoanele fizice și entitățile juridice”. Instituțiile financiar nebancare sunt cele de genul Provident, Cetelem, Cofidis samd. Puteți consulta AICI  lista IFN-urilor.

După discuții cu reprezentanții BNR, Marcel Ciolacu a declarat că vrea să schimbe perioada până la care se pot amâna ratele. PSD propune acum amânarea ratelor pentru doar șase luni, până la finalul lunii septembrie, și nu până la 31 decembrie 2020. Liderul social-democrat susține că în funcție de situația economică, termenul poate să fie prelungit până la sfârșitul anului.

Inițiativa PSD va intra în această săptămână la vot în Parlament, iar social-democrații vor să o trimită rapid la promulgare către președintele Klaus Iohannis. Proiectul PSD se aplică persoanelor fizice și IMM-urilor, dar nu și marilor companii.

În cazul în care acesta ar deveni lege, românii pot amâna ratele la bănci pentru următoarele șase luni, fără să mai plătească vreun leu în această perioadă, fără ca dobânda lunară să fie calculată și fără să aducă vreo dovadă că au fost afectați direct sau indirect de vreo problemă financiară.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW