Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Apel către autorități. Afacerile cu restaurante, baruri și hoteluri, afectate din cauza coronavirusului/ Patronate: Datoriile statului către companii să fie plătite urgent

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 15 martie 2020 Etichete: , ,

Afacerile din industria ospitalității din Timișoara și din țară sunt afectate grav din cauza răspândirii rapide a virusului Covid-19 în România. De teama coronavirusului, românii nu se mai duc la restaurante, baruri și terase și și-au limitat călătoriile.

Proprietarii de hoteluri și localuri se plâng că activitatea comercială a scăzut brusc, în proporții de 80-90%.

Organizația patronală HORETIM, care reunește firmele din domeniul ospitalității din Timiș, le solicită autorităților să ia măsuri rapide pentru a contracara efectele economice care afectează din ce în ce mai mult România.

 ‘Toate companiile din aceasta industrie au fost afectate masiv de aceasta criza legata de Coronavirus (COVID-19). Activitatea comerciala a scazut brusc cu pana la 80-90% in decurs de cateva zile si estimam continuarea acestei crize pentru cateva luni. Criza nu este numai a noastra, este a mai multor altor verigi economice – furnizori de marfa, vanzatori cash and carry, producatori locali de alimente, vinuri, bauturi racoritoare, servicii, delivery. Pe langa aceasta implicare in lant, blocarea activitatii noastre va genera neplata taxelor locale, a taxelor nationale, chiriilor si altor obligatii, va declansa un somaj masiv, intr-o situatie cu totul exceptionala’, transmit reprezentantii HORETIM.

Pentru a putea rezista acestei situații, patronatele din industria ospitalității susțin că au nevoie de ajutorul autorităților.

Solicitărilor organizațiilor patronale din țară, susținute de HORETIM

Printre altele, oamenii din industrie cer ca datoriile statului către companii să fie plătite urgent, să se ia măsuri pentru amânarea ratelor către bănci, sau societăți de leasing fără consecințe, dar și măsuri care să împiedice/ îngreuneze intratea în insolvență în următoarele trei luni.

Alte solicitări

– platile companiilor catre autoritatile centrale si locale (aferente obligatiilor fiscale scadente la final de luna martie) sa fie cel putin amanate pentru mai multe luni
– credite guvernamentale garantate de stat si la conditii financiare preferentiale pana la limita corespunzatoare de doua ori suma platita de companie anul precedent pentru impozite locale si centrale
– flexibilizarea Codului Muncii cu doua noi prevederi somaj tehnic cu plata indemnizatiei de catre statul roman si/sau reducerea normei de lucru cu plata unui procent stabilit de catre companie (intre 30% si 50%) in conditiile scutirii de contributii salariale si impozit pe venit a acestei parti.

Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW