Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


CSM, despre Bogdan Licu: Creează aparenţa unei persoane controversate

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 11 martie 2020 Etichete: , ,

Bogdan Licu, candidat pentru funcția de prim-adjunct al procurorului-șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), a primit, pe 2 martie, aviz negativ din partea secției pentru procurori a CSM. Procurorii Consiliului Superior al Magistraturii susțin, în motivarea avizului dat, că fostul procuror general al României „creează aparenţa unei persoane controversate”. 

„Lipsă de viziune managerială”

Secția pentru procurori a CSM explică că în cazul lui Bogdan Licu s-a constatat lipsa unei viziuni manageriale certe rezultă şi din faptul că la solicitarea unor exemple de măsuri ce urmează a fi întreprinse în vederea realizării obiectivelor propuse, domnul procuror a preferat un răspuns evaziv”.

Despre dosarele „Caracal” și „Sorina”

În timpul interviului de la CSM, Bogdan Licu a amintit de dosarele „Caracal” și „Sorina”, despre care a spus că au fost foarte complexe.

În privința gestionării comunicării din aceste cauze, „Secţia constată lipsa unei viziuni coerente din care să rezulte capacitatea de autoanaliză retrospectivă, de învăţare din situaţii trecute, aspecte nepermise la nivelul celei mai înalte poziţii în structura Ministerului Public”.

Apartenenţa la masonerie 

Bogdan Licu a recunoscut în timpul interviului de la CSM că a făcut parte din Masonerie și a menționat că a ieșit din această asociație secretă în anul 2012. Referitor la acest subiect, Secția pentru procurori consideră că Licu creează aparenţa unei persoane controversate.

„Atât deficienţele de comunicare în situaţii concrete, cât şi menţinerea în spaţiul public a unei ambiguităţi raportat la apartenenţa la o organizaţie cu caracter secret şi cu privire la unele acuzaţii de plagiat, creează aparenţa unei persoane controversate”, se mai precizează în document.

Interviul lui Bogdan Licu pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general al României poate fi citit integral AICI.

Cine este Bogdan Licu

Bogdan Licu este propunerea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, pentru a deveni numărul doi în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Acesta a fost adjunctul procurorului general Augustin Lazăr, din 16 mai 2016.

Procurorul și-a început cariera la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 din București, ulterior fiind promovat la Parchetul Tribunalului București, unde a fost șeful Secției de urmărire penală.

Licu a urmat cursuri de specializare în domeniul combaterii contrafacerii în SUA. Ulterior, a studiat la Universitatea „Spiru Haret”, dar licența și-a dat-o la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca.

Procurorul general interimar a absolvit și Colegiul Superior de Siguranţă Naţională al Serviciului Român de Informaţii prin Academia Naţională de Informaţii.

În 2011, Licu a fost acuzat că și-ar fi plagiat teza de doctorat obținută la Academia Serviciului Român de Informații. În urma acestui scandal, procurorul general interimar a vrut să renunțe la titlul de doctor, însă instanța a decis că nu este posibil acest lucru. Bogdan Licu a negat orice acuzație de plagiat.

Avere

Potrivit declarației de avere depusă în anul 2019, Bogdan Licu a câștigat în 2018 un salariu de 4313 euro de la PÎCCJ. Soția acestuia, fost ofițer SRI, a câștigat în anul 2018 un venit de 2620 de euro, incluzând pensia, dar și salariul de la cabinetul individual de psihologie unde lucrează în prezent.

Tot în cadrul interviului susținut pentru a devenit numărul doi în instituție, Licu a vorbit despre lucrurile pe care și le-a dorit să le facă, însă nu a reușit din diferite cauze.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW