Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Florin Cîțu: Comisia Europeană va începe procedura de deficit excesiv în cazul României

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 4 martie 2020 Etichete: , ,

Ministrul interimar al Finanțelor și premierul desemnat, Florin Cîțu, a anunțat începerea declanșării procedurii de deficit excesiv în cazul României de Comisia Europeană, după ce țara noastră a încheiat exercițiul bugetar pe anul 2019 cu un deficit bugetar de 4,6% din PIB.

”Astăzi Comisia Europeană a anunțat că începe procedura de deficit excesiv pentru România. Am negociat cu Comisia Europeană în ultimele trei luni de zile și trebuie să știți că tot ceea ce am propus a fost acceptat. România are un plan de reducerea a deficitului sustenabil și credibil, acceptat în totalitate de Comisia Europeană, ceea ce înseamnă că experții au încredere în acest guvern.” a transmis Florin Cîțu într-un mesaj pe Facebook

Procedura de deficit excesiv este un mecanism la nivelul Uniunii Europene care se aplică în cazul statelor care depășesc deficitul de 3%, prevăzut în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Declanșarea procedurii de deficit excesiv presupune că statul membru este nevoit să înceapă să adopte măsuri de consolidare fiscală (creșteri de venituri, scăderi de cheltuieli).

Potrivit Legii bugetului de stat pe anul 2020, deficitul bugetar este estimat la 3,6%, o cifră optimistă în opinia Consiliului Fiscal, în condițiile în care, finanțarea pentru creșterea alocațiilor pentru minori, al cărei impact de la jumătatea anului este calculat la 3,5 miliarde de lei, nu este prevăzută.
Pe de altă partea, Consiliul Fiscal a atras atenția că deficitul bugetar ar putea urca la 6% din PIB pe anul 2021, când creșterea pensiilor cu 40%, va aduce un impact bugetar de 51 de miliarde de lei, iar creșterea alocațiilor va aduce alte 7 miliarde de acoperit.

Situația în care se află finanțele României este deosebit de complexă, iar decizii nepopulare, precum creșterea taxelor, sau aplicarea etapizată a creșterilor de venituri sunt dificil de asumat într-un an electoral.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW