Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Româncă din Codogno, oraş italian afectat de coronavirus: Am cerut să fiu testată pentru a veni în România, mi s-a spus să plec liniștită / MAE: Sună foarte mulți români, oamenii sunt speriați

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 23 februarie 2020 Etichete: , ,

Cel puțin 132 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus în Italia, a anunțat șeful Agenției de Protecție Civilă, Angelo Borreli. Din cei 132 infectați, 26 sunt în terapie intensivă, doi au decedat, iar o persoană și-a revenit. Cele mai afectate regiuni rămân în continuare Lombardia și Veneto, zone în care se află peste 200.000 de români. Deși este declanșată stare de alertă, iar oamenii sunt în carantină, o româncă din Italia susține că a sunat la Ambasada României la Milano și a cerut să fie testată ca să se poată întoarce în România, însă i s-a spus că poate pleca „liniștită” fiindcă nu există nicio problemă.

Contactată de jurnaliștii mainnews.ro, Delia B. a declarat că românii sunt speriați, în panică, fiindcă nu știu cum să sorteze informațiile.

„Nu mai știm care informații sunt adevărate și care nu. Este normal să fie panică și alertă”, a declarat românca.

Delia B. susține că nu a ieșit din casă de vineri dimineață, însă sâmbătă a intenționat să plece în România și a cerut Ambasadei sa fie testată, însă i s-ar fi spus că nu există niciun risc.

„Românii nu ar trebui să vină în țară netestați, în niciun caz. Eu nu aș pleca de aici netestată pentru că ar fi un gest de inconștientă să plec netestată dintr-un focar și să merg acasă la părinți, rude și la cunoștințe.

Am avut ideea de a pleca în țară, sâmbătă, cu soțul. Am sunat la numărul (…)să cerem testarea. Le-am spus că suntem din România și că vrem să ne întoarcem acasă. Ne-au spus că putem să plecăm liniștiți fiindcă nu este niciun risc. M-au întrebat dacă am fost în contact strâns cu persoanele care au fost infectate. Le-am spus că nu avem de unde să știm dacă am fost în contact, fiindcă nu dau niciodată niciun nume. Noi locuim în Codogno. Este o regiune afectată de acest virus. Sunt oameni infectați. Dar nu știm dacă am intrat în contact cu ei. Ne-au spus că putem să plecăm liniștiți…”, a declarat aceasta.

Reacția MAE

Referitor la această situație, reprezentanții MAE susțin că poate femeia nu a înțeles exact despre ce a fost vorba.

„ Dacă doamna se află într-o zonă care este vizată de măsuri foarte clare din partea autorităților italiene acele trebuie respectate. (…)Poate doamna nu a înțeles. Dacă vorbim despre o zonă în care s-a închis orașul, pentru că sunt câteva zone pentru care autoritățile au stabilit ca nimeni nu intră și nimeni nu iese, atunci recomandarea este să rămână în casă.

Pe de altă parte, nu este ca și cum s-a suspendat mobilitatea. Dacă doamna nu este dintr-o zonă de focar și poate să părăsească zona respectivă și poate să meargă la aeroport, în momentul în care va ajunge în România va trebui să completeze un chestionar în funcție de zborul din care vine, de unde vine, etc”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Oana Darie, pentru mainnews.ro.

Româncă stabilită în Italia: Am mai multă încredere în sistemul de sănătate din Italia, decât în cel din România

Românca susține ca are mai multă încredere în sistemul de sănătate din Italia decât în cel din România.

„Sâmbătă am început să sun la MAE, la Ambasada României la Milano, peste tot. Am sunat numărul valabil aici pentru informații despre coronavirus. Într-un final am sunat la spitalul din Oradea, pentru că noi automat dacă venim în țară, fiind din Cluj, intrăm Borș. I-am spus soțului <<ok, nu vor să ne facă aici testarea, sunăm la 112 când ajungem în vamă, spunem că venim dintr-o zonă periculoasă și cerem testarea>>”, a precizat sursa citată.

Delia B.: Aici nu vor să ne facă analize, în România nu au locuri în care să ne testeze, în ce secol trăim?

Femeia a sunat la Spitalul din Oradea să întrebe dacă i se pot face analizele pentru depistarea acestui virus acolo, însă i s-a spus că doar în București se face testarea.

„Nu riscăm să ajungem în vamă. Îmi e teamă, nu pot să pun alte persoane în pericol. Aici nu vor să ne facă testare, în România nu au locuri în care să ne testeze, în ce secol trăim?”, susține aceasta.

Potrivit româncei, în orașul Codogno, regiunea Lombardia, autoritățile italiene au închis școli, baruri, chiar și magazinele alimentare.

„Aici e pustiu. Au închis tot. Noi suntem închiși în casă de vineri dimineață. Înțeleg că este o zonă periculoasă, dar ne-au spus să rămânem în casă și ne-au închis magazinele. Ok, până la urmă nu vom muri de coronavirus, vom muri de foame”, a conchis românca.

MAE: Românii trebuie să respecte recomandările autorităților italiene

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Oana Darie, a explicat pentru mainnews.ro, că românii care locuiesc în zonele afectate trebuie să respecte, în primul rând, recomandările autorităților italiene.

„ În primul rând, cetățenii români trebuie să țină cont de măsurile și de deciziile pe care le impun autoritățile italiene”, susține Oana Darie.

Reprezentant MAE: Sună foarte multă lume la Ambasada României în Italia, oamenii sunt speriați
Oana Darie a declarat că sună foarte mulți români la Ambasada României în Italia, deoarece oamenii au nevoie de clarificări.

„Sună foarte multă lume la Ambasada României în Italia, mulți oameni sunt speriați. Este bine că sună fiindcă trebuie să clarificăm: lumea nu trebuie să intre în panică, să fie calmă și să respecte recomandările de acolo. Pentru că dacă o persoană nu ține cont de recomandările autorităților italiene, există riscul să își facă rău și dumneaei, dar și celorlalte persoane cu care intra în contact”, a mai explicat Oana Darie.

Comentarii


  • Wow, incredible blog structure! How long have you ever been running a
    blog for? you make running a blog glance easy.
    The whole look of your web site is great, as smartly as the content material!
    You can see similar here sklep online

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW