Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Costel Alexe, audiat în comisiile parlamentare: PSD și-a pierdut credibilitatea în fața oamenilor / Ministrul propus pentru Mediu a primit aviz negativ

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 17 februarie 2020 Etichete: ,

Costel Alexe, propus ministru al Mediului în Guvernul condus de Ludovic Orban, a fost audiat, luni, în comisiile de specialitate din Parlament. 
Update:  Costel Alexe a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate din Parlament. Ministrul propus pentru Mediu a primit 15 voturi „pentru”, 17 voturi „împotrivă” și o abținere. 
Costel Alexe a spus, în fața comisiei de specialitate, că PSD și-a pierdut credibilitatea în fața oamenilor.

„Doamna Pană, luați un marker și notați. PSD și-a pierdut orice credibilitate în fața românilor în privința stopării tăierilor ilegale de păduri. O invit pe dna Pană să mergem împreună la STS să vedem de unde s-a plecat și unde s-a ajuns cu SUMAL-ul. Să vină un ministru să spună că am desființat ceva ce nu a fost niciodată înființat înseamnă că ați trecut degeaba prin acel minister. Nu s-a produs nicio modificare a gărzilor forestiere. Doamna Pană, notați, tot ce am spus eu putea fi considerat un discurs, dar când vine Comisia Europeană cu infringement pe acești trei ani nu putea exista un audit mai clar”, a declarat Costel Alexe.

Doina Pană (PSD) a afirmat că Alexe nu are ce căuta la audieri pentru că a demonstrat că este „populist, demagog și un real pericol pentru România”.

În replică, Costel Alexe a spus: „Odată cu operaționalizarea SUMAL-ului vom avea toate pădurile din România care au amenajamente silvice transparentizate. La managementului deșeurilor încercăm să corectăm măcelărirea care a avut loc prin ordonanța 74. S-a bătut joc de 10 milioane de euro de către fosta conducere social-democrată, astfel încât avem un proiect pe bani europeni pe care riscăm să-i dăm înapoi pe INSPIRE”.

Principalele declarații ale lui Costel Alexe:

„Nu a contat oră din zi sau din noapte să nu fiu la dispoziția dvs. sau a primarilor Guvernele anterioare au mimat mai mult interesul față de mediu decât au făcut. Am găsit 12 proceduri de infringement, multe de preinfringement și foarte multe scrisori. Aproape în fiecare domeniu aveam cel puțin o procedură de infringement. Săptămâna trecută a venit și a 13-a procedură. Dacă vrem să rezolvăm problemele, indiferent de culoarea politică va trebui să avem o colaborare foarte bună cu Comisia Europeană.

Din noiembrie 2016 a început corespondența cu CE pentru păduri. Comisia Europeană, în acești 3 ani,și-a pierdut răbdarea față de Executivul de la București. Indiferent cine va forma Guvernul, va trebui să fim mai credibili în fața Comisiei Europene.

Nu s-a pus nici măcar o secundă problema să desființăm gărzile forestiere sau să le luăm din atribuții.

Cele mai mari hoții de păduri au fost în ultimii doi ani, după cum spun rapoartele Gărzii forestiere: Maramureș – 110 mii metri cubi, Bistrița Năsăud – peste 30 mii metri cubi, Sibiu – peste 20 mii de metri cubi. Se taie mult și în Cluj, Caraș Severin și Neamț.

După dna Doina Pană, un ministru bun, acest minister a fost condus de cel mai slab ministru – dl Deneș. Nu am găsit nicio măsură bună pe care să o fi luat. Tăierile ilegale în județul Bistrița Năsăud, din care era ministrul, au crescut cu 24%.

Am comprimat în aceste 3 luni măsuri pe care cei de dinainte nu le-au luat în 3 ani. Vrem să facem cea mai amplă campanie de împăduriri din România. În iunie în acest an SUMAL-ul va fi operaționalizat.

Aș vrea să ne asumăm împreună modificările la Codul silvic, pentru a avea o lege care să pedepsească și transportul ilegal, și tăierile fără aviz. De ce să fie o inițiativă a PNL, când putem să ne-o asumăm cu toții ca inițiatori? Vreau să avem consens.

Vom avea echipe mixte tot mai numeroase formate din personal silvic și de la Ministerul de Interne.

Calitatea aerului: multe date au fost ținute la secret. Avem depășiri în mai toată țară, mai ales pe principalele artere de circulație, iar reprezentanții Gărzii de mediu nu au făcut nicio verificare.

Cum e posibil să primești comunicare de la CE că ai 23.000 de decese din cauza poluării pe an și nimeni să nu vorbească despre asta?

Vom face un program prin care românii să își poată achiziționa mașini mult mai prietenoase cu mediul. Investim în infrastructura verde de stații de încărcare.

Colectarea deșeurilor: Situația este mult mai gravă decât în celelalte domenii. În Capitală gradul de colectare separată și de reciclare este de doar 8%. Nu pot să-mi explic, nici cei de la Comisie, cum reușim să aducem atât de multe resurse la groapa de gunoi, în loc să le reciclăm. Depozitele de deșeuri au atins de mult 75% gradul de umplere. Primăria Capitalei tratează acest subiect la diverse.

CE nu va finanța nici modernizarea depozitelor de gunoaie, nici construirea altora, pentru că filozofia la Comisie este reciclarea.

Am inventariat toate siturile prin care trec autostrăzile asumate în raport cu Comisia Europeană. Deși poate nu avem resursele financiare să construim autostrăzi, la Ministerul Mediului facem eforturi pentru ca atunci când va veni finanțarea să fie finalizate planurile de management”, a declarat ministrul propus pentru Mediu.

sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW