Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ministerul Justitiei propune desființarea Secției Speciale | Proiect: Faptele de corupție ale magistraților, anchetate, din nou, de DNA

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 4 februarie 2020 Etichete: , , , , ,

Ministerul Justiției propune desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Conform proiectului de lege propus de minister, faptele de corupție săvârșite de magistrați ar urma să fie din nou anchetate de procurorii de la DNA.

Proiectul de Lege privind desființarea SIIJ poate fi consultat AICI.

„Proiectul prevede ca soluții legislative principale desființarea SIIJ, revenirea la competențele legale ale parchetelor existente anterior înființării secției, precum și garanții procesuale solide pentru protejarea independenței magistraților față de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri”, transmite ministerul Justiției.

Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost înființată pe 23 octombrie 2018.

În expunerea de motive prezentată de Ministerul Justiției se arată că, de la înființarea acesteia, „Secția nu a avut rezultate deosebite, dimpotrivă, prin modul în care a acționat a pus sub semnul întrebării rolul acesteia în combaterea corupției (ex: căi de atac retrase în mod inexplicabil în cauze de mare corupție)”.

Proiectul de lege urmează să fie transmis către CSM pentru a fi avizat.

Prevederile proiectului de lege

Potrivit proiectului de act normativ, „cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul Secției se transmit pe cale administrativă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, parchetelor competente potrivit legii, care continuă soluţionarea acestora”.

Odată intrat în vigoare, de competența DNA vor fiinfracţiunile prevăzute în Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, dacă, indiferent de valoarea pagubei materiale ori de valoarea sumei sau a bunului care formează obiectul infracţiunii de corupţie, sunt săvârșite de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de ceilalți judecători şi procurori, inclusiv de judecătorii şi procurorii militari şi de cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”. 

De competența DIICOT vor fi infracțiunile „prevăzute de art. 11 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, săvârşite de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de ceilalți judecători şi procurori, inclusiv de judecătorii şi procurorii militari şi de cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”.

sursa foto: ICCJ

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/ministerul-justitiei-propune-desfiintarea-sectiei-speciale-proiect-faptele-de-coruptie-ale-magistratilor-anchetate-din-nou-de-dna/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/ministerul-justitiei-propune-desfiintarea-sectiei-speciale-proiect-faptele-de-coruptie-ale-magistratilor-anchetate-din-nou-de-dna/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW