Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Viorica Dăncilă, critici voalate la adresa lui Teodor Meleșcanu, după contradicțiile dintre ministru și MAE privind situația din Republica Moldova

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 11 iunie 2019 Etichete: , , ,

Viorica Dăncilă, critici voalate la adresa lui Teodor Meleșcanu, după contradicțiile dintre ministru și MAE privind situația din Republica Moldova. MAE a transmis un comunicat, marţi, în care se menţionează că Parlamentul a fost ales democratic în 24 februarie. Anterior, Tedor Meleşcanu spunea că susţine soluţia alegerilor anticipate. 

Premierul a declarat, în ceea ce privește contradicțiile dintre ministrul Meleșcanu și Ministerul Afacerilor Externe, privind poziția României față de situația din Republica Moldova, că “unii s-au grăbit să facă declarații”, subliniind că la nivelul MAE s-a organizat o comisie din care face parte atât Administrația Prezidențială, cât și Guvernul.

Prim-ministrul a discutat inclusiv cu președintele Klaus Iohannis pe această temă și s-a stabilit că această comisie ar urma să transmită o poziție comună.

Comunicatul Ministerului de Externe

În comunicatul Ministerului Afacerilor Externe se precizeaza că România consideră „că voinţa politică a cetăţenilor, exprimată prin vot, este singura care asigură un proces politic legitim”, menţionând că „Parlamentul Republicii Moldova a fost democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019″.

“Având în vedere evoluțiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliții guvernamentale și a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019,

România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog.

România își exprimă deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, care este baza esențială a relației bilaterale, în condițiile în care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE.

De asemenea, în același context, România consideră foarte important angajamentul clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare România-Republica Moldova.

Totodată, România apreciază de relevanță majoră continuarea poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european.

România subliniază importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova.

România reiterează apelul la calm și reținere și evidențiază necesitatea respectării principiilor statului de drept și a asigurării unei tranziții pașnice și inclusive, pentru ieșirea din criză, a transmis azi MAE.

Poziția lui Teodor Meleșcanu

Cu o zi înainte, Teodor Meleșcanu a declarat că alegerile parlamentare anticipate din 6 septembrie, convocate de președintele interimar Pavel Filip, ar trebui să aibă loc.

„Situația este dificilă. Curtea Constituțională din Moldova a adoptat o decizie foarte clară, o formulă care să pună capăt faptului că după trei luni de la alegerile parlamentare nu a fost constituit un asemenea Guvern. Deciziile Curții Constituționale sunt definitive și obligatorii. În opinia mea, în situația gravă în care se găseste Republica Moldova, singura soluție este întoarcerea la electorat. Nu cred că e nicio problemă să fie alegeri parlamentare anticipate în 6 septembrie”, a spus Meleşcanu ieri.

În ceea ce privește Guvernul Maiei Sandu, ministrul de Externe a declarat că: „Din punct de vedere diplomatic, nu există o instituție a recunoașterii guvernelor. Singura modalitate este recunoașterea statelor. Fiecare stat are dreptul să își aleagă guvernul. Noi suntem preocupați pentru că există o situație explozivă la ora actuală la Chișinău. Trebuie găsite modalități de a se depăși această situație”.

Situaţia politică în Republica Moldova este în continuare incertă, puterea fiind revendicată de două tabere: Vlad Plahotniuc, pe de o parte, şi alianţa formată din blocul ACUM şi partidul lui Igor Dodon, de cealaltă parte. 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW