Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Timișoara comemorează primii 66 de manifestanți de la Revoluție

By Daniela Eremia , in Stirile zilei , at 17 decembrie 2019 Etichete: , , , ,

Primii 66 de manifestanți, din Timișoara, căzuți pentru libertate în timpul evenimentelor din decembrie 1989, sunt comemorați, marți, la 30 de ani de la Revoluție.

Potrivit Agerpres, vor participa la manifestările organizate pe parcusul zilei, în mai multe puncte repere pentru comemorarea martirilor, familii ale celor dispăruți, oficiali, revoluționari și cetățeni.

De la ora 10.00, la Catedrala Mitropolitană au început slujbe de pomenire a eroilor- martiri, iar de la ora 12.00 se vor face slujbe la Biserica Martirilor.

Mai târziu, grupul se va deplasa către Cimitirul Eroilor, de la ora 14.00, unde vor fi depuse coroane și se va ține un parastas pentru eroii martiri, iar de la ora 18.00 este planificat un moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile celor căzuți în timpul evenimentelor din decembrie 1989, pe treptele Catedralei Mitropolitane.

În urmă cu 30 de ani, la Timișoara, un grup de enoriași protestau față de încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés. 16 decembrie 1989 este ziua în care a început Revoluția Română.

Pe 17 decembrie 1989 protestele au continuat. Oamenii au intrat în Comitetul Județean și au aruncat pe fereastră documentele, broșurile de propagandă, scrierile lui Ceaușescu și alte simboluri ale puterii comuniste. Au încercat să dea foc clădirii, însă au fost opriți de unitățile militare.

Armata a eșuat în încercarea sa de a opri protestele, iar Timișoara a fost acoperită de focuri de armă, morți, lupte de stradă, mașini incendiate, etc. După ora 20:00, focurile de armă continuau, camioane, tancuri și TAB-uri blocau accesul în oraș.

În următoarele zile, numai la Timișoara, aveau să moară aproape o sută de oameni, luptând pentru dreptul lor la libertate. Mai multe detalii puteți găsi accesând link-ul de aici.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW