30 de ani de la căderea comunismului. 16 decembrie 1989, ziua în care a început Revoluția Română
În urmă cu 30 de ani, la Timișoara, un grup de enoriași protestau față de încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés. 16 decembrie 1989 este ziua în care a început Revoluția Română.
Pastorul László Tőkés făcuse comentarii critice la adresa regimului totalitar în presa internațională, iar guvernul a considerat că a făcut declarații antiromânești, astfel, i-a cerut episcopului lui Tőkés să îl revoce din funcție. Odată cu revocarea sa din post, i s-a luat dreptul de a locui în apartamentul la care era îndreptățit ca pastor. În urma acestei decizii, mai mulți enoriași s-au adunat în fața locuinței sale, pentru a-l proteja.
Când autoritățile au înțeles că protestatarii nu vor dispărea, primarul, Petre Moț, anunțase că s-ar fi răzgândit în privința evacuării pastorului reformat, însă mulțimea creștea în continuare și scanda sloganuri anticomuniste, fiindcă primarul nu a vrut să-și confirme în scris declarația împotriva evacuării pastorului.
O coloană de demonstranți s-a deplasat spre Consiliul Județean Timiș pentru a discuta cu autoritățile, iar la 19:30 protestul s-a extins. Unii protestatari au încercat să intre în clădirea care găzduia comitetul județean al Partidului Comunist Român, însă, Securitatea a folosit gaze lacrimogene și jeturi de apă, în timp ce Armata a recurs la violență și la arestarea multor persoane. Ulterior, oamenii s-au mutat în jurul Catedralei Mitropolitane și au pornit într-un marș de protest prin oraș. Până dimineața, majoritatea protestatarii au fost arestați.
Însă românii nu s-au dat bătuți. Pe 17 decembrie 1989 protestele au continuat. Oamenii au intrat în Comitetul Județean și au aruncat pe fereastră documentele, broșurile de propagandă, scrierile lui Ceaușescu și alte simboluri ale puterii comuniste. Au încercat să dea foc clădirii, însă au fost opriți de unitățile militare.
Armata a eșuat în încercarea sa de a opri protestele, iar Timișoara a fost acoperită de focuri de armă, morți, lupte de stradă, mașini incendiate, etc. După ora 20:00, focurile de armă continuau, camioane, tancuri și TAB-uri blocau accesul în oraș.
În următoarele zile, numai la Timișoara, aveau să moară aproape o sută de oameni, luptând pentru dreptul lor la libertate.
Klaus Iohannis: Statul român a întârziat nepermis de mult aflarea adevărului
Klaus Iohannis a susținut, luni, un discurs în ședința solemnă din Parlament care marchează 30 de ani de la Revoluția Română.
„Se împlinesc 30 de ani de la izbucnirea Revoluției de la 1989, de la momentul în care s-a vărsat sânge în numele libertății.(…) Sacrificul românilor din acele momente definitoriu pentru definirea României. Avem datoria să onorăm jertfa martirilor care și-au dat viața. Cei 45 de ani de comunism au rupt relația cu familia europeană. (…)
O singură datorie mai avem. Nu am aflat ce s-a întâmplat în timpul revoltei din 1989.(…) Statul român a întârziat nepermis de mult aflarea adevărului. Aceasta este o piatră grea pentru justiție. (…)Justiția trebuie să stabilească adevărul și să-i tragă la răspundere pe cei vinovați.(…)
Românii au demonstrat că sunt profund atașați de Europa.(…)Rezultatele voturilor din scrutinele recente a demonstrat(..).
Alegerile din 2019 au validat tot ce am realizat împreună în acești 30 de ani. (…)Legătura trecutului cu prezentul va fi mereu una vie”, a declarat Klaus Iohannis.
Comentarii
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: mainnews.ro/30-de-ani-de-la-caderea-comunismului-16-decembrie-1989/ […]