Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Marea miză pentru 2020: Alegerea primarilor în două tururi

By Tudor Alexandru , in Politic Stirile zilei , at 16 decembrie 2019 Etichete: , , , , , ,

Schimbarea legii electorale pentru alegerea primarilor în două tururi a fost una dintre promisiunile făcute de liberali înaintea alegerilor prezidențiale. PNL va încerca prima dată să modifice legea în Parlament, iar varianta a doua luată în calcul o reprezintă angajarea răspunderii. În acest caz, vom avea o moțiune de cenzură semnată de PSD și ALDE.

Configurația politică după alegerile locale de anul viitoare poate depinde de sistemul electoral după care se vor organiza alegerile. Actuala putere dorește alegerea primarilor în două tururi și alegerea pe listă a președinților de Consilii Județene. Un număr mare de primari poate conferi un avantaj în perspectiva alegerilor parlamentare, dacă acestea se vor desfășura la termen și nu vom avea alegeri anticipate. Legea electorală reprezintă astfel o mare miză pentru 2020.

PNL, ProRomânia, USR, PMP și ALDE sunt partidele care susțin alegerea primarilor în două tururi. Deși par multe formațiuni politice care doresc schimbarea sistemului electoral, ele nu oferă o majoritate în Parlament. De partea cealaltă, PSD și UDMR pot bloca această tentativă de revenire la alegere a primarilor în două tururi.

Raport de forțe în Parlament

În Camera Deputaților, majoritatea poate să fie formată după multe negocieri, prin atragerea reprezentanților minorităților naționale în această mișcare politică. PSD are cele mai multe voturi – 131, iar UDMR are 21 de voturi. Cele două partide sunt clar împotriva alegerii primarilor în două tururi. Împreună ele adună 152 de voturi, iar majoritatea este reprezentată de 165 de voturi.

PNL cu 71 de voturi, ProEuropa cu 28, USR cu 27 de deputați, ALDE – 15 și PMP – 13 susțin modificarea legii electorale în ceea ce-i privește pe primari. În total, cele cinci partide adună 154 de voturi, cu două mai multe decât PSD cu UDMR.

În joc mai intră 23 de voturi, 17 aparținând minorităților naționale și 6 ale deputaților neafiliați. Pentru ca alegerea primarilor în două tururi să aibă succes, partidele care vor schimbarea legii trebuie să își aducă toți membrii la vot și să obțină alte 11 voturi din cele 23.

Chiar și în cazul în care proiectul este adoptat în Parlament, el poate să fie contestat la CCR.

Varianta mai rapidă o reprezintă angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi. În acest caz, PSD și UDMR pot depune o moțiune de cenzură, dar trebuie să strângă în jurul lor o majoritate pentru dărâmarea Guvernului.

Președintele Klaus Iohannis le-a cerut liberalilor să susțină alegerea primarilor în două tururi, chiar cu riscul introducerii moțiunii de cenzură.

“Trebuie să revenim la alegerea primarilor în două tururi. Sunt inițiative în Parlament. Dacă nu se adoptă, cred că ar fi o abordare rezonabilă să se meargă cu asumarea răspunderii în Parlament”, a fost mesajul președintelui Iohannis. Poziția sa a ajuns și la Guvern, vicepremierul Raluca Turcan exprimând o idee similară.

USR dă semne că nu mai are răbdare cu guvernul Orban dacă acesta nu va acționa pentru modificarea legii electorale.

“Am să propun Comitetului Politic al USR retragerea sprijinului acordat Guvernului PNL Orban dacă acesta, în săptămâna care vine, nu anunţă o măsură clară de revenire la alegerea primarilor în două tururi şi ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea pensiilor speciale pentru primari din Codul Administrativ. Avem un acord cu PNL iar pe aceste două chestiuni nu am văzut nimic concret până acum”, a scris senatoare Florina Presadă pe contul ei de Facebook.

Varianta care iese din calcul o reprezintă o Ordonanță de Urgență pentru legea electorală. Premierul Ludovic Orban a promis celor de la UDMR înainte de învestitură că nu va recurge la o astfel de acțiune.

În Parlament există acum mai multe proiecte în Camera Deputaților pentru alegerea primarilor în două tururi. Parlamentul intră în vacanță în luna februarie, astfel că e nevoie ca decizia politică să fie luată rapid.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW