Unitatea mobilă de foraj offshore contractată pentru proiectul Neptun Deep a ajuns la Constanţa
OMV Petrom a anunțat luni că unitatea mobilă de foraj offshore semisubmersibilă contractată pentru proiectul Neptun Deep a ajuns la Constanţa. Forajul este estimat să înceapă în anul 2025, iar planul prevede ca primele livrări de gaze naturale să aibă loc în 2027.
Transocean Barents, nitatea mobilă de foraj offshore semisubmersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns în siguranţă la Constanţa după o călătorie de 18 zile: a plecat din Cartagena, Spania, la sfârşitul lunii octombrie şi a trecut pe sub podurile din strâmtoarea Bosfor, ceea ce a necesitat coborârea turlei, o premieră mondială pentru Transocean şi acest tip de platformă. Înainte de plecarea ei din Cartagena, Transocean Barents a trecut prin modificări structurale majore pentru a permite operaţiunea de rabatare a turlei.
„Sosirea platformei marchează un moment crucial în efortul nostru de a dezvolta primul proiect de gaze în zona de apă de mare adâncime din România, împreună cu partenerul nostru Romgaz. Neptun Deep este un proiect strategic pentru România şi UE. Va contribui la independenţa energetică a ţării şi la creşterea economică. Ne concentrăm să ducem la bun sfârşit proiectul în condiţii de siguranţă şi eficienţă, pe măsură ce avansăm spre primele livrări de gaze”,spune Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
În total, a fost nevoie de aproximativ 750.000 de ore de muncă şi de 8 luni pentru a pregăti Transocean Barents pentru călătoria în Marea Neagră.
„Platforma a trecut printr-un proces complex de pregătire. În esenţă, turla care cântăreşte în jur de 220 de tone a fost rabatată pe punte pentru a permite trecerea pe sub podurile din strâmtoarea Bosfor. Echipajul va efectua acum operaţiunea inversă şi va pregăti echipamentul pentru foraj, astfel încât, în 2025, să putem începe operaţiunile în siguranţă”, afirmă Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare şi Productie.
Aproximativ 100 miliarde metri cubi de gaze naturale ar urma să fie extrase
Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km2 și se află la o distanță de circa 160 km față de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 metri. Pe durata exploatării, se estimează că Neptun Deep va furniza un volum total de circa 100 miliarde metri cubi de gaze naturale. Producția estimată este echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a circa 4,3 milioane de gospodării multiplicată de aproximativ 30 de ori. România ar deveni astfel cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană.
Drepturile de explorare, exploatare și producție pentru perimetrul Neptun Deep sunt deținute de OMV Petrom și Romgaz, fiecare cu o participație de 50%. OMV Petrom este operator în cadrul proiectului.
În decembrie 2022, titularii OMV Petrom și Romgaz au depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale declarația de descoperire comercială privind zăcămintele Domino și Pelican Sud. În martie 2023, OMV Petrom și Romgaz au semnat cu Transgaz contractul de transport pentru gazele naturale din Marea Neagră. În iunie 2023, OMV Petrom și Romgaz au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud.
Primii metri cubi de gaze naturale urmează să fie extrași și livrați în rețeaua națională în 2027, conform planului anunțat de cele două companii.
Comentarii