Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

BREAKING MApN a lansat în dezbatere publică legea care permite doborârea avioanelor și dronelor care violează spațiul aerian al României

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 28 octombrie 2024

Ministerul Apărării a lansat luni în dezbatere publică un proiect de lege care permite doborârea dronelor și avioanelor care pătrund fără aprobare în spațiul aerian al României.

Potrivit inițiativei, în cazul aeronavelor cu pilot, militarii vor lua gradual următoarele măsuri:

  • stabilirea poziției aeronavei, a legăturii radio și a identității acesteia;
  • transmirerea de la sol a informațiilor și dispozițiilor către pilotul/echipajul aeronavei, în vederea utilizării auturizate a spațiului aerian al României;
  • interceptarea aeronavei care continuă să utilizeze neautorizat spațiul aerian al României;
  • executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare;
  • executarea focului de nimicire de către aeronavele interceptoare;
  • executarea focului de nimicire de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafață.

În ceea ce privește dronele care utilizează neautorizat spațiul aerian al României proiectul de lege prevede că „pot fi luate măsuri în funcție de categoria aeronavei fără pilot la bord și de nivelul riscurilor și amenințărilor”. Totodată, potrivit inițiativei, în privința acestor aeronave se pot lua una sau mai multe măsuri:

  • noncinetice, cum sunt detectarea aeronavei fără pilot, preluarea controlului, sau neutralizarea prin dezactivarea funcțiilor de comandă/control sau de comunicații;
  • cinetice, sunt imobilizarea sau distrugerea aeronavei fără pilot.

DOCUMENT Întregul proiect de Lege poate fi consultat aici

Cel puțin 10 drone rusești s-au prăbușit în România de la începutul războiului din Ucraina

Potrivit unui răspuns transmis de Ministerul Apărării la solicitarea Mainnews.ro, de la începutul războiului din Ucraina, cel puțin 10 drone rusești s-au prăbușit pe teritoriul României. Din fericire, aceste incidente nu au provocat victime sau pagube materiale majore, însă astfel de scenarii nu au cum să fie excluse.

De asemenea, au existat și alte situații în care aeronave de acest tip au violat spațiul aerian al României. Ultimul incident de acest gen s-a petrecut pe 19 octombrie, în județul Constanța, unde o dronă a pătruns aproximativ 19 km.

Reprezentanții Ministerului Apărării au avertizat în repetate rânduri asupra cadrului legal învechit, care nu permite militarilor români să doboare astfel de aparate atât timp cât țara se află pe timp de pace.

Sursa foto: Ministerul Apărării Naționale

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW