Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Fabuloasa miză financiară din spatele reabilitării Planșeului Unirii

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 14 octombrie 2024

Dacă va fi în cele din urmă dusă la bun sfârșit, reabilitarea Planșeului Unirii din București va costa cel puțin 867,7 milioane de lei, bani ce vor veni din buzunarele tuturor românilor, asta pentru că finanțarea este acordată de Guvern. La atât se ridică contractul încheiat de Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță, cu o asociere de firme condusă de Construcții Erbașu, o societate care în ultimii ani a devenit „abonată” la contracte cu statul. 

Disputa privind Planșeul Unirii a luat amploare. După ce Primăria Capitalei a refuzat să îi emită autorizație, în condițiile în care nu a prezentat nici măcar unul dintre cele 20 de avize necesare, Primăria Sectorului 4 a început noaptea trecută primele lucrări în cadrul proiectului de consolidare. Tertipul găsit a fost o autorizație emisă de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

Primarul general, Nicușor Dan, susține că documentul a fost emis ilegal, iar muncitorii nu aveau niciun drept să lucreze pe un teren care aparține în acte Municipiului București și gestionat de Primăria generală. Mai mult, prin Poliția Locală, edilul a încercat să demonteze organizarea de șantier, însă polițiștii locali au fost împiedicați să facă acest lucru de către mai multe persoane trimise de Daniel Băluță. Acesta din urmă susține că terenul nu ar aparține Primăriei generale.

Pentru a lămuri această situație, Primăria Capitalei a emis un punct de vedere în care explică că terenul aparține Municipiului București, iar confuzia ar fi apărut din cauza faptului că a fost intabulat greșit de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În realitate, spune Nicușor Dan, „Apele Române”, instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului, deține doar ce se află în subteran, adică cursul râului Dâmbovița.

O singură ofertă la licitație

Pe lângă toate aceste aspecte, reabilitarea Planșeului Unirii are și o uriașă miză financiară. Contractul a fost scos anul trecut de Primăria Sectorului 4 la licitație, a cărei valoare estimată era între 772,2 milioane de lei și 842,4 milioane de lei. Aparent surprinzător, având în vedere concurența enormă pe piața de construcții din România, la procedură a fost înscrisă o singură ofertă. Acesta a fost semnată de o asociere în fruntea căreia se află Construcții Erbașu, dar și alte societăți importante, precum Bog’Art și Concelex

Valoarea ofertei a fost de 867,7 milioane de lei, peste ceea ce estima primăria lui Băluță, însă acest lucru nu i-a împiedicat pe reprezentanții administrației locale să o admită inclusiv pe componenta financiară. Cum în cursă nu mai era nimeni, cele două părți au încheiat contractul, fără să fie deranjate de eventuale contestații.  Banii vor veni de la Guvern, în condițiile în care executivul condus de Marcel Ciolacu, aflat în relații foarte bune cu Daniel Băluță, a aprobat în luna august o finanțare în acest sens.

Talentatul domn Erbașu

În ultimii ani, după revenirea PSD la guvernare, afacerile firmei Construcții Erbașu au crescut semnificativ. Cifra de afaceri s-a majorat de aproape patru ori, de la 654 milioane de lei, în 2021, până la 2,2 miliarde de lei, în 2023. De asemenea, profitul a crescut de nouă ori, de la 33 de milioane de lei, în 2021, până la 283 milioane de lei, în 2023.

Prosperitatea firmei Erbașu are legătură, fără doar și poate, cu numeroasele contracte cu statul pe care le-a obținut în ultimii ani. Printre acestea se numără:

  • Lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș din Autostrada Transilvania – 884 milioane de lei
  • Consolidarea Palatului Universitatii Bucureșt – 317 milioane de lei
  • Modernizarea Bazei COSR de la Izvorani – 126 de milioane de lei
  • Reabilitarea și modernizarea DJ102I, Valea Doftanei, Județul Prahova – Brădet, Județul Brașov – 405 milioane de lei
  • Extinderea Aeroportului Craiova – 374 milioane de lei
  • Construirea Stadionului „Nicolae Dobrin” din Pitești – 372 milioane de lei
  • Construirea Stadionului „Gheorghe Hagi” din Constanța 379 milioane de lei.

În 2022, Primăria Sectorului 4 a atribuit către mai multe societăți, printre care și Construcții Erbașu, Concelex și Bog’Art, un acord cadru în valoare totală de nu mai puțin de 3,57 miliarde de lei.

Publicația G4Media.ro a scris că anul trecut, o societate controlată de Sorina Docuz, o apropiată de premierului Marcel Ciolacu, prin intermediul unor interpuși, a primit din partea firmei Construcții Erbașu, pentru o perioadă de 3 ani, dreptul de a amplasa două mesh-uri publicitare pe o clădire în renovare a Universității București situată în plin centrul Capitalei la kilometrul zero.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW