MApN va achiziționa un alt sistem Patriot după ce donează unul Ucrainei / Senatul a adoptat procedura în regim de urgență UPDATE
UPDATE Senatul a adoptat luni, 2 septembrie, în procedură de urgență, proiectul de lege privind donarea unui sistem Patriot către Ucraina.
Proiectul de lege privind completarea art.1 din Legea nr.222/2017 pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” a fost adoptat de Senat cu 101 voturi „pentru”, 13 voturi „împotriva” și 2 abțineri.
Știrea inițială
Guvernul a aprobat în ședința de luni, 2 septembrie, și va trimite în regim de urgență în Parlament, proiectul de lege referitor la donarea către Ucraina a unui sistem de rachete sol-aer Patriot. După donație, Ministerul Apărării Naționale (MApN) va achiziționa un alt sistem Patriot.
„Executivul a aprobat şi va trimite la Parlament în regim de urgenţă un proiect de lege care completează legea numărul 222/2017 privind capabilitatea de apărare aeriană cu baza la sol. Concret, proiectul prevede că un sistem de rachete sol-aer Patriot face obiectul unor acte de donaţie către terţi. După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, citat de News.ro.
Prin același proiect de lege, Guvernul va fi abilitat să înceapă demersurile pentru că România să achiziționeze un alt sistem Patriot care să îl înlocuiască pe cel donat.
„Tot Executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a ţării din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale”, a mai spus Mihai Constantin.
În proiectul de lege se arată că sursa fondurilor sunt „în principal (…) externe nerambursabile”, fără a se oferi alte detalii.
Potrivit Mediafax, pentru un alt sistem Patriot, MApN trebuie să plătească totuși 60 de milioane de dolari, contravaloarea taxelor și comisioanelor, suma fiind prevăzută în alin. 2, art 1. al Legii 222/2017.
România trimite un sistem Patriot Ucrainei
România va dona Ucrainei un sistem de apărare Patriot, au decis membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în ședința de joi, 20 iunie, dar așteaptă, însă, altceva la schimb.
„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, a transmis Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.
România vrea să primească la schimb, de la aliați, un sistem de apărare similar sau echivalent.
„Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, se mai arată în comunicatul de presă citat.
Țara noastră are acum două sisteme de apărare antirachetă sol-aer Patriot operaționale, din cele patru pe care le deține.
Cerere de la nivel înalt
Subiectul cedării unui sistem Patriot către Ucraina a fost lansat de președintele Klaus Iohannis, la finalul unei întrevederi pe care a avut-o cu președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, prilejuită de marcarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO.
„Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană avansate în Ucraina. Este o discuție destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și am fost întrebați și noi. Și președinte Biden a adus această chestiune în discuție și am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni. Asta înseamnă că va trebui să discutăm în CSAT să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim și ce putem să primim în schimb, pentru că nu este acceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană”, a spus Klaus Iohannis
Patriot, este un sistem de apărare antirachetă sol-aer și este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din SUA.
Sursa foto: Ministerul Apărării Naționale
Comentarii