Ministerul Turismului pregătește o lege pentru combaterea închirierilor prin Booking și Airbnb
Ministerul Turismului lucrează la un act normativ în vederea combaterii închirierilor de case și apartamente prin intermediul platformelor on-line, precum Booking și Airbnb. Anunțul a fost făcut de către ministrul turismului, Radu Oprea, în urma unei întâlniri avute cu reprezentanţi ai Consiliului Consultativ al Turismului.
Piața închirierilor pe termen scurt s-a extins rapid în ultimii ani. Deși gama variată de soluții de cazare, ce cuprinde proprietăți private închiriate drept case de oaspeți, poate avea un efect pozitiv asupra turismului, creșterea sa exponențială a cauzat unele probleme.
Comunitățile locale au fost afectate negativ de lipsa de spații locative disponibile în destinațiile turistice populare, creșterea chiriilor și impactul global asupra confortului de locuire în anumite zone. Un total de 547 milioane de nopți au fost rezervate în UE în 2022 prin intermediul a patru mari platforme online (Airbnb, Booking, Expedia Group și Tripadvisor), ceea ce înseamnă peste 1,5 milioane de oaspeți pe noapte au folosit cazări pe termen scurt.
Cel mai ridicat număr de oaspeți din 2022 a fost înregistrat în Paris (13,5 milioane de oaspeți), urmat de Barcelona și Lisabona cu peste 8,5 milioane de oaspeți fiecare și Roma cu peste opt milioane de oaspeți. Ca răspuns la numărul în creștere de închirieri pe termen scurt, mai multe orașe și regiuni au introdus reguli de limitare a accesului la servicii de închiriere pe termen scurt.
În noiembrie 2022 Comisia Europeană a înaintat o propunere pentru a avea mai multă transparență în domeniul închirierilor de locuințe pe termen scurt și pentru a sprijini autoritățile publice să promoveze un turism sustenabil.
Parlamentul și Consiliul au ajuns la un acord asupra propunerii în noiembrie 2023. Măsurile adoptate includ:
- Înregistrarea gazdelor: acordul stabilește o procedură simplă de înregistrare online a proprietăților scoase la închiriat pe termen scurt în țările UE unde este necesar. După completarea acestei proceduri, gazdele vor primi un număr de înregistrare care le va permite să-și închirieze proprietatea. Acest lucru va facilita identificarea gazdelor și verificarea informațiilor acestora de către autorități.
- Mai multă siguranță pentru utilizatori: platformele online vor trebui să verifice acuratețea informațiilor oferite de către proprietari și vor trebui să realizeze și verificări aleatorii. Autoritățile vor putea să blocheze înregistrarea, să elimine proprietățile neconforme sau să impună amenzi platformelor dacă este necesar.
- Schimbul de date: pentru a primi date de la platforme privind activitatea gazdelor, statele UE vor înființa un portal unic digital pentru asistarea autorităților în a înțelege mai bine activitățile de închiriere și a îmbunătăți turismul. Totuși, microplatformele și platformele mici cu o medie de până la 4.250 de anunțuri va fi instituit un sistem simplificat de partajare a datelor.
România pregătește reglementarea Booking și Airbnb
În acest context, ministrul turismului, Radu Oprea, a anunțat că instituția pe care o conduce lucrează la un proiect de act normativ în vederea combaterii închirierilor de case neclasificate prin intermediul platformelor online.
„M-am întâlnit cu partenerii din Consiliul Consultativ al Turismului pentru a discuta provocările pe care le au în acest moment. O preocupare pentru hotelieri este combaterea fenomenului închirierii pe platforme online a structurilor neclasificate. Avem în lucru propuneri legislative pentru combaterea acestora. Discutăm împreună toate ideile pentru că hotelierii simt concurenţa neloială, însă rezultatul trebuie să fie unul echilibrat care să susţină dezvoltarea turismului în România”, a transmis ministrul.
Sursa foto: Inquam Photos / Melinda Nagy
Comentarii