Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


EXCLUSIV De ce pierd lunar bani la salariu îngrijitoarele de la creșe și grădinițe/ Explicațiile Ministerului Educației

By Oprea Ioana , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 21 iulie 2024 Etichete: , , ,

Sindicaliștii din învățământul preuniversitar atrag atenția că îngrijitoarele de la creșe și grădinițe din România nu au primit salariile mărite potrivit noii legislații. Concret, Legea 198/20023 prevede încadrarea acestora în categoria personalului didactic auxiliar și deci într-o altă grilă de salarizare, ceea ce implică bani în plus la salarii. Acum, îngrijitoarele sunt considerate încă personal nedidactic.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar a semnalat neaplicarea legii în teritoriu în cazul unor îngrijitoare și infirmiere de la creșe și grădinițe. Astfel, potrivit articolului 192, alin. 1, lit. p, din Legea 198/2023 privind învățământul preuniversitar, îngrijitoarele în educație timpurie ar fi trebuit încadrate, din decembrie anul trecut, în categoria personalului didactic auxiliar, în condițiile în care până atunci au fost considerate personal nedidactic. Această trecere presupune încadrarea într-o altă treaptă de salarizare și, implicit, creșteri salariale de care această categorie de personal ar fi trebuit să beneficieze în acest an.

 

„Le-au fost prejudiciate drepturile salariale”

Într-o adresă trimisă la mijlocul lunii februarie ministrului Educației, Ligia Deca, de către FSLI, se menționa că federația a primit numeroase sesizări din teritoriu că salariați angajați pe funcțiile de îngrijitori/infirmieri în educație timpurie nu au fost încadrați, potrivit Legii 198, în categoria personalului didactic auxiliar și, ca atare, „nu s-a procedat la plata salariilor care li se cuvin” începând cu 1 ianuarie 2024, conform Anexei la Ordonanța de Urgență a Guvernului 128, „ceea ce a prejudiciat drepturile salariale ale acestora”.

Potrivit Anexei la OUG 128, publicată în Monitorul Oficial al României în 29 decembrie 2023, salariul de bază al unei infirmiere în educație timpurie treapta I este de 5.531 lei de la 1 ianuarie 2024 și 5.681 de lei de la 1 iunie 2024, iar al unei îngrijitoare treapta IA este de 5.522 de lei de la 1 ianuarie și 5.694 de lei de la 1 iunie.

„Apreciem că se impune ca Ministerul Educației să transmită precizări în teritoriu, astfel încât, de la 1 ianuarie 2024, să se asigure, în mod unitar, la nivel national, încadrarea şi salarizarea ca personal didactic auxiliar a infirmierelor și îngrijitoarelor în educație timpurie, inclusiv cu privire la plata diferențelor salariale care li se cuvin pentru luna ianuarie 2024”, se arăta în adresa Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, din luna februarie a acestui an.

 

„Este o situație generală”

Din păcate, situația nu a fost rezolvată încă la nivelul întregii țări, ceea ce înseamnă că îngrijitoarele de la creșe și grădinițe primesc în continuare salariile la nivelul personalului nedidactic, nefiind încă trecute în categoria personalului didactic auxiliar, conform reglementărilor prevăzute de Legea 198, intrată în vigoare de la sfârșitul anului trecut, după cum a confirmat pentru Main News președintele FSLI, Simion Hăncescu.

„Este o situație generală. Conducerea Ministerului Educației s-a angajat că, până la data de 1 septembrie 2024, va reglementa ce condiții de studii trebuie să îndeplinească (n. red, – îngrijitoarele de creșe), pentru a ocupa această funcție, precum și atribuțiile din fișa postului. Aceste lucruri trebuie reglementate, ținând cont de faptul că aceste îngrijitoare, conform Legii nr. 198/2023, vor intra în categoria personalului didactic auxiliar”, a declarat liderul FSLI pentru Main News.

Articolul 193, alin. 2 al aceleiași legi arată că pentru funcțiile didactice auxiliare prevăzute la articolul 192 alin. 1 lit. o și p, condițiile de studii sunt stabilite prin legislația care le reglementează activitatea.

OUG 128 din 28 decembrie 2023 prevede, la articolul 2 alin. 1, că, începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, salariile de bază pentru personalul didactic auxiliar (…) se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023.

 

Câteva sute de lei în minus la salarii

În același timp, alin. 2 al aceluaiși articol 2 prevede că, începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, salariile de bază pentru personalul nedidactic (n. red. – categorie în care apar încă încadrate îngrijitoarele de creșă) din sistemul național de învățământ se majorează, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu 250 de lei față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023, respectiv cu 450 de lei începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023. Printr-un calcul simplu, menținerea îngrijitoarelor în categoria personalului nedidactic le dezavantajează în mod cert la salarii pe acestea.

Potrivit unor surse din sistem, la acest moment, salariul brut al unei îngrijitoare fără vechime este de 4.020 de lei, aceasta ajungând să ia în mână 2.536 lei, ceea ce înseamnă că, prin neîncadrarea ei ca personal didactic auxiliar și raportarea la treapta de salarizare aferentă, aceasta pierde efectiv la salariul net câteva sute de lei.

La întrebarea câte îngrijitoare și infirmiere de creșă există la nivel național, liderul FSLI a spus că nici Ministerul Educației „nu are o situație exactă, având în vedere că, în foarte multe cazuri, sunt la un loc cu cele din învățământul primar, gimnazial și liceal”, dar că e „posibil să fie în jur de 10.000”.

În plus, până în prezent, doar o parte din creșele din toată țara au trecut de la autoritățile locale la Ministerul Educației (ME). Acest proces de trecere a creșelor la ME este prevăzut în Ordonanța de Urgență 100, din septembrie 2021. Unele creșe au fost deja preluate efectiv de anul trecut de minister, în timp ce creșele rămase în administrarea autorităților locale și care nu au fost preluate de ME sunt considerate unități de învățământ cu personalitate juridică.

 

Explicațiile Ministerului Educației

Într-un răspuns la solicitarea Main News, Ministerul Educației precizează că, în conformitate cu prevederile art. 192 alin. (1) lit. p), alin. (2) și (3) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, au fost înființate noi funcții didactice auxiliare, precum infirmiere și îngrijitoare în educaţia timpurie.

„Infirmierele/infirmierele în educația timpurie din creșele arondate unei unități de învățământ preșcolar de stat cu personalitate juridică pentru care salarizarea se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, sunt deja încadrate în categoria de personal didactic auxiliar de la data intrării în vigoare a OUG nr. 128/2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetară în care pentru această funcție sunt prevăzute condițiile de studii M/G (medii/gimnaziale). Încadrarea în noua funcție de infirmieră în educaţia timpurie s-a realizat cu respectarea condițiilor de studii”, explică Ministerul Educației.

Sursa citată menționează că, potrivit datelor din EduSAL aferente lunii iunie 2024, în învățământul preuniversitar de stat sunt 692 de persoane angajate în funcția didactică auxiliară infirmieră / infirmieră în educația timpurie (personal didactic auxiliar).

„Pentru creșele nearondate unei unități de învățământ, pentru care autoritățile administrației publice locale au calitatea de persoană juridică fondatoare și care au devenit unități de învățământ cu personalitate juridică, autoritățile administrației publice locale au calitatea de ordonator principal de credite și asigură posturile necesare funcționării acestora. Încadrarea și salarizarea personalului administrativ (nedidactic) și didactic auxiliar sunt asigurate de autoritățile administrației publice locale. În consecință, responsabilitatea încadrării infirmierelor/infirmierelor în educația timpurie din aceste unități de învățământ în categoria de personal didactic auxiliar revine autorităților administrației publice locale”, explică Ministerul Educației în răspunsul pentru Main News.

 

Îngrijitoarele în educație timpurie mai au de așteptat

În ceea ce privește încadrarea în funcția de îngrijitoare în educație timpurie, Ministerul Educației precizează că, fiind o funcție nouă în sistemul de învățământ preuniversitar, „încadrarea personalului pe posturile de îngrijitoare în educaţie timpurie se va face după elaborarea legislației specifice, care va reglementa condițiile de încadrare, condițiile de studii, atribuțiile și fișa-cadru a postului, iar ulterior vor fi identificate posturile care întrunesc condițiile necesare și vor fi modificate corespunzător statele de funcții ale unităților de învățământ”.

Ministerul Educației menționează că s-a adresat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pentru introducerea în COR (Clasificarea Ocupaţiilor din România) a unei noi ocupaţii – îngrijitoare în educaţie timpurie -, propunând o fişă descriptivă a ocupaţiei care prevede, ca nivel de studii, studii liceale și absolvirea unui Program de formare privind îngrijirea copiilor din educația timpurie, avizat de ME și furnizat de Casele Corpului Didactic.

„În răspunsul comunicat, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale informează că, în vederea soluționării acestei cereri, va elabora un proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1.352/2010 privind aprobarea structurii Clasificării ocupaţiilor din România – nivel grupă de bază, conform Clasificării internaţionale standard a ocupaţiilor – ISCO 08, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se mai arată în răspunsul Ministerului Educației.

 

Responsabilități mari pentru îngrijitoarele de creșă

Deși salariile îngrijitoarelor de la creșe și grădinițe nu sunt nici pe departe atractive, resposabilitățile pe care le au sunt enorme. Astfel, potrivit actualei fișe a postului, ele se ocupă, printre altele, de îmbrăcarea, dezbrăcarea și curățenia copiilor, ajută la pregătirea micuților pentru a fi examinați, îi învață efectiv pe aceștia bunele deprinderi de igienă și contribuie concret la programul lor de viață, ajută asistentul medical la distribuirea hranei copiilor și colaborează cu aceasta în privința activităților și alimentației copiilor.

De asemenea, mai au ca sarcini întreținerea curățeniei în clădire, a mobilierului și a tuturor mijloacelor și materialelor din dotare, răspundere față de buncurile personale ale copiilor și educatoarelor, comportament și conduită adecvate unei unități de învățământ atât față de copii, cât și față de colegi, precum și echilibru emoțional.

 

Locuri puține la creșele de stat

Deși natalitatea în România este în cădere liberă, părinții copiilor mici cu vârste între un an și trei ani au în continuare probleme cu găsirea unui loc într-o creșă, iar cei care găsesc sunt considerați  norocoși. Alternativa o reprezintă creșele și grădinițele private, dar aici costurile sunt mai mari.

Conform unui studiu realizat de Clubul Copiilor în 2023, taxa lunară medie de la nivel național pentru creșele și grădinițele de stat este de 1.600 de lei, reprezentând doar taxa lunară și costurile pentru hrana zilnică a copilului, nu și opționalele. La creșele și grădinițele private, costurile lunare variază între 2.000 și 3.000 de lei.

Cu trei ani în urmă, România se afla pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința numărului de locuri disponibile în creșe pentru copiii mici, menționează o informare a Compnaiei Naționale de Investiții, care anunță că are în derulare proiecte pentru construcția de creșe. Aceeași sursă arată că în România erau suficiente locuri pentru mai puțin de 4% din copii, în timp ce în Danemarca acest procentaj se ridică la 70%.

CNI mai informează că, în prezent, compania are în derulare mai multe proiecte în țară pentru construcția de noi creșe și că unele dintre acestea sunt deja funcționale.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW