Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Guvernul a modificat OUG privind testarea antidrog a șoferilor. Ciolacu: Dacă rezultatul testelor antidrog nu vine în maximum 72 de ore, şoferii primesc carnetele înapoi

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 11 iulie 2024 Etichete:

Guvernul a modificat în ședința de joi, 11 iulie, controversata OUG 84, conform căreia șoferii care refuză testarea cu aparatul DrugTest și cer analize de sânge la INML rămân fără permis până la primirea rezultatelor. Astfel, conform noii ordonanțe, șoferii care ies pozitiv la testarea pentru alcool sau droguri și cei care refuză testarea își vor primi permisul înapoi în cel mult 72 de ore, dacă analizele de sânge nu sunt gata în acest interval. Modificările vin după ce mai mulți șoferi au rămas fără carnet timp de mai multe luni sau chiar un an întreg în urma unor teste rapide fals pozitive.

„Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, şoferii primesc carnetele înapoi. Am cerut Ministerului de interne să ţină cont de observaţiile societăţii civile, pentru că aşa este firesc. Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români”, a declarat premirul Marcel Ciolacu la începutul ședinței Executivului.

De la Washington, președintele Klaus Iohannis a spus că ceva trebuia făcut având în vedere numărul în creștere al consumatorilor de droguri, însă a criticat Guvernul pentru că nu a aprobat de la bun început modificările necesare.

„Problema drogurilor a tot crescut, deci trebuie luate măsuri, dar aceste măsuri trebuie să fie corecte. Ordonanța trebuie dată fix atunci când Guvernul are toate măsurile pregătite. Nu invers. Mai întâi dăm ordonanța și pe urmă fugim după medici, după truse de testare și așa mai departe. Să punem caii în fața carului”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Consiliul Superior de Medicină Legală a dinamitat ordonanța

Consiliul Superior de Medicină Legală a transmis duminică, 7 iulie, un punct de vedere în legătură cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 84. Specialiștii Consiliului susțin că există substanțe, inclusiv în alimente și medicamente, care deși nu au niciun efect psihoactiv asupra șoferului, pot fi depistate la testele toxicologice.

„Datorită sensibilității extrem de mari a probelor analitice actuale, pot fi detectate substanțe psihoactive la niveluri mult sub cele care pot duce la efecte clinice, putând fi detectate inclusiv substanțe care apar în corp prin mecanism pasiv (de exemplu, inhalarea de fum de marijuana de la o altă persoană, care consumă substanța respectivă poate pozitiva un test rapid sau un test pe sânge pentru cannabis/metaboliți).

Unele substanțe psihoactive pot fi prezente în cantități extrem de mici în alimente, aici exemplul clasic fiind macul, care conține cantități infinitezimale de opiacee, fără niciun efect clinic, dar care pot duce la pozitivarea testelor toxicologice.

Multe medicamente uzuale conțin substanțe care pot duce la pozitivarea unor teste toxicologice, fără ca ele să fie în concentrații apte de a duce la o afectare a capacității de conducere autovehicule.

De exemplu, codeina, utilizată ca antitusiv în cantități reduse, va da reacții pozitive la opiacee. Cantitatea utilizată ca antitusiv NU are efecte asupra capacității de a conduce autovehicule”, se arată în punctul de vedere al Consiliul Superior de Medicină Legală.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW