Saturday, February 4, 2023
Jurnalism corect


Licu, despre Secția Specială: Este foarte dificil să o susții în condițiile retragerii peste noapte a unor apeluri/ Ce spunea în urmă cu câteva luni

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 2 iulie 2019 Etichete: , ,

Procurorul general interimar al României, Bogdan Licu, susține, referitor la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, că este foarte greu „să susții o asemenea structură în condițiile retragerii peste noapte a unor apeluri”. Anterior, în perioada în care era adjunct al lui Augustin Lazăr, Licu nu vedea o problemă ca secţia să devină direcţie.

Precizările au fost făcute în contextul întâlnirii cu delegația Comisiei Europene aflată în România.

SIIJ, una dintre temele de discuţie abordate de delegaţia Comisiei Europene

Unul dintre subiectele abordate în cadrul întâlnirii cu delegaţia MCV s-a referit la Secţia pentru Investigarea Magistraţilor.

Cu privire la Secţia Specială, este foarte dificil să susţii o asemenea structură, în condiţiile retragerii peste noapte a unor apeluri. Ăsta a fost unul din punctele de discuţie (n.r. la întâlnirea cu delegaţia MCV), altele sunt strict de legislaţia românească, competenţă”, a declarat Bogdan Licu, în urma întrevederii cu delegaţia MCV.

Procurorul general interimar a precizat că nu a avut discuţii cu reprezentanţii Secţiei despre retragerea unor apeluri.

„Dânşii ştiu punctul de vedere al meu pe care l-am exprimat public. Eu sper să nu mai avem asemenea surprize, pentru că, din păcate, eu am reacţionat la retragerea apelurilor. Înalta Curte, un complet de 3 şi ulterior un complet de 5 au statuat că pot retrage aceste apeluri. Statuând acest lucru, singurul lucru care mi-a rămas de făcut a fost acela de a ataca la CCR prevederile Ordonanţei 7”, a spus Licu.

Ce spunea Bogdan Licu în urma cu câteva luni

În luna noiembrie a anului trecut, Bogdan Licu, din postura de adjunct al procurorului general, nu vedea o problemă ca Secția să devină direcție.

„Nu am mandat din partea Procurului general să vă spun dacă e bine sau e rău. Nu are rost să vă spun părerea mea personală. Dar, din moment ce avem şi alte direcţii în Ministerul Public, nu văd care ar fi problema. Singura diferenţă ar fi un buget propriu pe care să îl gestioneze singură Secţia. Fiind vorba despre o iniţiativă legislativă, asta va aparţine, conducerea Ministerului Justiţiei va putea lua o decizie”, spunea Bogdan Licu.

La acel moment se vehicula că o transformare în Direcţie ar putea să scoată SIIJ de sub autoritatea procurorului general. Nu s-a transformat în direcţie, însă prin OUG 7 a fost scoasă de sub controlul ierarhic al procurorului general.

Dosarul lui Ghiţă, închis la cererea SIIJ

La cererea Secţiei, dosarul în care Sebastian Ghiţă era cercetat pentru mai multe infracţiuni, alături de şefi din poliţie şi parchete, a fost închis după achitările dispuse în prima instanţă. Deşi DNA a făcut apel la achitare, SIIJ a cerut retragerea apelului, iar deciziile din prima instanţă au rămas definitive, după ce ÎCCJ a luat act de retragere.

Surse judiciare spun că la baza cererii ar fi stat note ale actulului şef al DNA şi ale altor procurori privind inexistenţa faptelor în acest dosar.

O altă cauză în care a fost retras apelul este dosarul în care este cercetat Viorel Hrebenciuc. Fostul ministru Tudor Chiuariu fusese achitat în primă instanţă, astfel că pentru el şi pentru un al inculpat achitat cauza a fost închisă. Procesul continuă pentru cei care au contestat decizia din prima instanţă, printre care şi fostul social-democrat.

Foto: Bogdan Licu/ George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW