Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Constanța: Bărbat arestat pentru falsificarea documentelor vamale ale unor pesticide interzise aduse din China

By Stratulat Anca , in Fara categorie , at 4 iulie 2024 Etichete: , , ,

Un bărbat din Constanța a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile de către Tribunalul local, după ce a introdus documente falsificate la autoritățile vamale. Aceste documente descriau insecticide și fungicide importate din China, substanțe interzise în Uniunea Europeană, ca fiind fertilizanți destinți să ajungă în Italia și Spania. În Portul Constanța au fost descoperite trei containere care conțineau aceste substanțe interzise. Cinci membri ai grupării implicate în această infracțiune, inclusiv patru cetățeni italieni, sunt acum cercetați de Inspectoratul de Poliție Județean Constanța pentru diverse infracțiuni, printre care constituirea unui grup infracțional organizat și utilizarea de documente vamale falsificate.

”Cercetările efectuate în cauză au stabilit că, începând cu anul 2023, acesta, împreună cu alte cinci persoane (printre care patru cetăţeni italieni) şi trei persoane juridice române, ar fi iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, având ca scop importul şi exportul unor substanţe şi preparate periculoase interzise sau restricţionate şi producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, prin eludarea legislaţiei vamale”, au declarat poliţiştii.

Grupul infracțional, condus de cetățenii italieni care sunt administratori ai trei societăți comerciale, a avut sprijinul bărbatului în cauză, responsabil pentru prezentarea documentelor vamale de tranzit în Portul Constanța și importul la punctul vamal din Arad. Acesta s-a asigurat că documentele falsificate corespund normelor cerute de autoritățile române și că insecticidele, erbicidele și fungicidele importate din China, mascate ca fertilizanți, au ajuns la destinația finală – societăți din Italia și Spania.

”În această modalitate, membrii grupului ar fi eludat regulamentele europene ce vizează exportul şi importul de produse chimice care prezintă risc şi ar fi reuşit să introducă în România, prin Portul Constanţa şi Constanţa Sud Agigea, mărfurile interzise, pe care apoi le-ar fi tranzitat până în municipiul Arad, în vederea finalizării operaţiunilor vamale de import”, a precizat sursa citată.

În timpul urmăririi penale, anchetatorii au descoperit trei containere în Portul Constanța, care conțineau substanțe interzise. Printre acestea, un container a fost identificat ca fiind încărcat cu fungicide și insecticide (interzise în Uniunea Europeană) și a fost depozitat într-un depozit din municipiul Arad. De asemenea, au fost găsite și alte produse chimice interzise în Uniunea Europeană, stocate la sediul unei societăți din același municipiu.

”Astfel, în luna februarie 2023, la instigarea şi cu complicitatea a trei dintre membrii grupului, toţi cetăţeni italieni, bărbatul cercetat (în coautorat cu una dintre persoanele juridice), ar fi depus la autoritatea vamală din portul Constanţa Sud, o factură aparent emisă de o societate din Singapore, în realitate aceasta fiind a unui exportator din China, ce atesta că într-un container destinat societăţii pe care acesta o administrează în fapt, ar fi importat fertilizanţi în valoare de aproximativ 18.000 USD.

În realitate, în interiorul containerului au fost descoperite cantități de Dimethoate, Carbendazim, Acetamiprid și Oxamyl, substanțe interzise la import conform regulamentelor europene în vigoare. Valoarea acestora depășește 136.000 de euro și includ insecticide și fungicide destinate agriculturii, care fie nu sunt aprobate în Uniunea Europeană, fie au fost retrase de pe piață din motive de siguranță publică, conform normelor europene, au explicat polițiștii.

Aceștia au subliniat că membrii grupului ar fi încurajat falsificarea mai multor documente emise de un exportator din China, documente care atestau că substanțele chimice sunt fertilizanți agricoli, cu o valoare totală de 41.880 de euro, destinate a fi distribuite în 900 de colete pentru agricultură.

”Totodată, împreună cu un alt membru al grupului, bărbatul în cauză ar fi sprijinit un alt cetăţean italian şi una dintre persoanele juridice controlate să falsifice facturi, în care ar fi diminuat atât valoarea (de la 41.000 la 27.900 USD), cât şi parametrii tehnici menţionaţi în fişele de siguranţă şi certificatele de analiză ale produselor, modificând denumirea produselor din THIRAM, DICHLORVOS, CLETHODIM şi ISOXAFLUTOLE+TERBUTHYLAZIN în SPHINX EXTRA, VERTIMEC, SELECT şi LUMAX H.

În urma investigațiilor, s-a constatat că bărbatul cercetat, cu complicitatea altor membri, a depus documente false pentru un container care conținea insecticide și fungicide destinate agriculturii, prezentate ca fertilizanți acceptați în UE. Aceste substanțe nu erau aprobate în UE sau fuseseră retrase de pe piață din motive de siguranță publică. De asemenea, s-a descoperit că din depozitul din Arad au fost expediate produse către alți cumpărători, care conțineau substanțe active interzise în UE sau nu corespundeau cu produsele omologate în România.

Autoritățile române și italiene au schimbat informații în 2023 sub egida EUROJUST, stabilind o echipă comună de anchetă la 9 aprilie 2024 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din România și Parchetul de pe lângă Tribunalul Verona din Italia. În urma perchezițiilor efectuate în Italia și România la 25 și 28 iunie 2024, au fost descoperite și ridicate documente bancare, înscrisuri ce atestau relațiile comerciale între societățile implicate din România și Italia, etichete contrafăcute, telefoane, laptop-uri, tablete și alte mijloace de probă.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW