Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

CEDO condamnă Rusia cu privire la încălcări grave ale drepturilor omului în Crimeea

By news.ro , in Stirile zilei , at 26 iunie 2024

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat încălcări ale drepturilor fundamentale comise de către Rusia în Crimeea după anexarea acestei peninsule ucrainene de către Moscova în 2014, relatează AFP.

”Această hotărâre este prima în care o Curte internaţăională ţine Rusia responsabilă de politica sa de încălcări vaste şi sistematice ale drepturilor omului în peninsula ocupată provizoriu Crimeea”, a salutat marţi preşedinţia ucraineană.

”Acesta este un jalon crucial pe calea recunoaşterii internaţionale a responsabilităţii Rusiei”, a subliniat Ministerul ucrainean de Externe.

ÎNCĂLCAREA ARTICOLULUI 2

Curtea, cu sediul la Strasbourg, în Franţa, sesizată de către Kiev în 2016 şi 2018, stabileşte într-o hotîrâre a Marii Camere, cea mai înaltă instanţă a sa, că Moscova a încălcat Articolul 2 al Convenţiei europene a drepturilor omului – cu privire la dreptul la viaţă -, din cauza ”existenţei unei practici  administrative a unor dispariţii forţate şi lipsei unei anchete efective” în acest subiect.

Statul rus – exclus din CEDO în urma invaziei Ucrainei, în februarie 2022 – se face totodată vinovat de un mare număr de încălcări în Crimeea, stabilesc judecătorii europeni.

NUMEROASE ÎNCĂLCĂRI 

Curtea relevă încălcări ale Articolului 3 – cu privire la interzicerea torturii -, din cauza unor ”rele tratamente aplicate unor militari ucraineni, unor persoane de etnie ucraineană, unor tătari din Crimeea şi unor jurnalişti”.

CEDO denunță ”detenții secrete” ale aceloraşi categorii de persoane şi cere Moscovei ”să ia toate măsurile necesare pentru a asigura, cât mai rapid posibil, întoarcerea, în deplină siguranţă, a deţinuţilor respectivi transferaţi din Crimeea în instituţii penitenciare situate pe teritoriul Federaţiei ruse”.

Curtea găseşte Rusia vinovată de ”hărţuirea şi intimidarea unor conducători religioşi care nu se conformează cultului ortodox rus (şi anume peoţi ortodocşi ucraineni şi imami)”.

Ea o găseşte vinovată de o ”represiune a presei neruse” şi de o interzicere a manifestaţiilor în susţinerea Ucrainei.

Cei 17 judecători – care s-au pronunţat în unanimitate – mai stabilesc că Moscova nu şi-a respectat obligaţiile din cauza ”interzicerii limbii ucrainene în şcoli şi persecutarea elevilor ucrainofoni”,

Moscova a adus atingere libertăţăii circulaţiei prin impunerea unei frontiere între Crimeea şi Ucraina continentală, stabilesc ei.

În ceea ce-i priveşte pe tătarii din Crimeea – o minoritate musulmană -, CEDO stabileşte că Rusia încalcă Articolul 14 al Convenţiei drepturilor omului – care interzice disriminarea.

În pofida faptului că nu mai  face parte din CEDO, Rusia răspunde, în continuare, de încălcări comise înainte să fie exclusă de la Curte la 16 septembrie 2022.

Ucraina a dat Rusia în judecată în alte patru dosare interstatale, şi anume cu privire la agresiunea militară de la 24 februarie 2022 şi distrugerea zborului MH17 al Malaysia Airlines în 2014, un dosar depus împreună cu Olanda.

Rusia este vizată la CEDO de 7.400 de plângeri individuale cu privire la evenimentele din Crimeea şi Donbas, precizează în comunicat Curtea.

Foto:

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW