Comisia Europeană avertizează România că întârzierea reformelor pune în pericol fondurile din PNRR: „Mesajul este unul de urgenţă”
Miercuri, Comisia Europeană a emis o avertizare către România, subliniind că țara a întârziat în implementarea reformelor necesare pentru a accesa fondurile de redresare ale UE. În plus, deficitul fiscal al României într-un an electoral tensionat este considerat îngrijorător, amenințând astfel accesul la miliardele de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Până în prezent, România a primit aproximativ 9 miliarde de euro dintr-un pachet total de granturi și împrumuturi în valoare de 28,5 miliarde de euro disponibile până în 2026 prin PNRR al UE. Cu toate acestea, eliberarea fondurilor este condiționată de implementarea unei serii de reforme, inclusiv schimbări fiscale, iar progresele României în acest sens au stagnat.
În luna decembrie, România a depus o a treia cerere de plată, iar reprezentanții Comisiei Europene sunt în București în această săptămână pentru a discuta despre obiectivele nesatisfăcute și termenele nerespectate.
„A treia plată este întârziată faţă de unde ar fi trebuit să fim”, a declarat Celine Gauer, directorul SG RECOVER din cadrul Comisiei Europene într-o conferinţă organizatră la Bucureşti. „Vedem că multe investiţii nu au început de fapt. Mesajul meu este unul de urgenţă”, a subliniat ea.
La rândul său, Declan Costello, adjunct al şefului Direcţiei pentru afaceri economice şi financiare a Comisiei Europene, a declarat că Bruxelles-ul este foarte îngrijorat de situaţia fiscală a României. „Deficitul ar fi trebuit să fie corectat până anul acesta”, a declarat Costello la aceeaşi conferinţă. „Vedem că toate tendinţele merg în direcţia greşită. În acest moment, mă aştept ca deficitul să fie mai aproape, dacă nu chiar peste 7% din PIB, în acest an”, a declarat oficialul european.
Inițial, România și-a asumat angajamentul de a reduce deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB, stabilită de UE, până în anul 2024. Cu toate acestea, estimările actuale indică faptul că acest obiectiv ar putea fi atins abia în 2027, presupunând că nu vor exista modificări ale sistemului fiscal.
România se confruntă cu procedura de deficit excesiv a UE începând cu anul 2020 și vizează un deficit de 5% din PIB pentru acest an. Veniturile fiscale colectate de România reprezintă 27,5% din PIB, în comparație cu media UE de 41%, conform datelor furnizate de Reuters.
foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii