Friday, April 12, 2024
Jurnalism corect


Volumul total al schimburilor comerciale dintre România şi Suedia a crescut anul trecut cu 1,3%, la 1,49 miliarde euro, faţă de 2022

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 18 martie 2024 Etichete: , , ,

Conform datelor furnizate de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, volumul total al schimburilor comerciale dintre România și Suedia în anul 2023 a fost de 1,49 miliarde de euro, înregistrând o creștere de 1,3% față de nivelul înregistrat în 2022.

În contextul acestor cifre, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, Iuliu Stocklosa, s-a întâlnit la Palatul CCIB cu Peter Johansson, Businessdeveloper, și Ely Chabrouni, fondator al firmei ML Intelligent Technology AB, cei doi fiind reprezentanți ai comunității de afaceri din Municipiul Nässjö din Suedia.

”În 2023, volumul total al schimburilor comerciale dintre România şi Suedia a fost de 1,49 miliarde euro (cu 1,3% peste nivelul anului 2022), din care livrările de mărfuri româneşti 0,75 miliarde euro (-2,4%), iar intrările în ţara noastră de produse suedeze 0,74 miliarde euro (+5,4%)”, anunţă CCIB.

La sfârșitul anului 2023, în România erau înregistrate un număr de 1.837 de companii cu capital suedez, având un capital total investit de 0,4 miliarde de euro. Acest lucru plasează Suedia pe locul 18 în rândul țărilor investitoare în țara noastră.

În Suedia, există 290 de municipalități care se ocupă de guvernarea locală. Municipalitatea Nässjö este situată în județul Jönköping, din sudul Suediei, fiind una dintre cele 21 de subdiviziuni administrative ale țării. În prezent, Municipalitatea Nässjö, care include în afara localității cu același nume și alte 10 așezări urbane, este un important nod pentru căile ferate care traversează Suedia.

”Am dorit să vă întâlnim la recomandarea diasporei românilor din Suedia, prezentă în număr semnificativ, atât în municipalitatea Nässjö, cât şi în întreaga zonă, colegul Ely Chabrouni, fiind un reprezentant al acesteia, în dorinţa de a promova şi dezvolta relaţiile economice şi comerciale între ţările noastre, dar mai ales între Bucureşti şi regiunea de unde am venit”, a declarat Peter Johansson, Businessdeveloper al Municipalităţii Nässjö.

Oaspeții au comunicat despre evenimentele organizate care au avut participarea diasporei, inclusiv a reprezentanților din diverse structuri administrative și din mediul de afaceri din România. De asemenea, au exprimat încrederea că există oportunități pentru creșterea schimburilor comerciale și pentru atragerea antreprenorilor locali să investească în țara noastră.

”Deşi ne axăm prioritar pe promovarea schimburilor comerciale şi internaţionalizării afacerilor cu ţările necomunitare, considerând Uniunea Europeană casa noastră comună, unde membrii noştri pot găsi mai uşor parteneri, nu excludem şi nu evităm contactele cu instituţiile similare şi cu mediul de afaceri din UE, având ca scop, în principal, creşterea livrărilor de mărfuri româneşti şi atragerea de investiţii, cu predilecţie cele generatoare de export”, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, Iuliu Stocklosa.

foto: Inquam Photos/Alberto Grosescu

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW