Noi proteste ale fermierilor au loc la Parlamentul European/ Au venit cu tractoarele la Strasbourg
Fermierii protestează din nou în fața Parlamentului European, chiar în ziua în care președintele Comisiei Europene are un discurs programat înaintea membrilor Parlamentului European.
Pentru a gestiona prezența celor aproximativ 500 de protestatari din Strasbourg, au fost implementate măsuri de securitate excepționale pentru a restricționa accesul acestora. Fermierii, veniți cu tractoarele lor, formează o coloană în drum spre Parlamentul European. La locul evenimentului au fost desfășurate echipe de poliție pentru a preveni escaladarea protestului. În zona respectivă, securitatea a fost întărită semnificativ.
Fermierii, înarmați cu steaguri și pancarte, solicită soluționarea cererilor lor. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți intenția de a retrage un proiect de lege ce viza reducerea utilizării pesticidelor în UE la jumătate, un proiect care a întâmpinat opoziție din partea membrilor Parlamentului European și a fost un punct de foc în recentele proteste ale fermierilor, conform Agerpres.
Acest proiect legislativ, o componentă cheie a Pactului Verde European, prezentat de Bruxelles în iunie 2022, avea ca obiectiv diminuarea cu 50% până în 2030 a utilizării și riscurilor asociate cu produsele chimice fitosanitare în UE (comparativ cu perioada 2015-2017). Propunerea, respinsă la sfârșitul lunii noiembrie în Parlamentul European, în timp ce discuțiile dintre state erau blocate, „a devenit un simbol al diviziunii”, a spus ea în sesiunea plenară a PE la Strasbourg.
Marți, fermierii din Spania au întrerupt circulația pe mai multe dintre principalele autostrăzi, unindu-se astfel cu colegii lor europeni în protestele împotriva costurilor ridicate, birocrației excesive și competiției provenind din țările din afara Uniunii Europene, conform informațiilor furnizate de Reuters.
„Cu nuanţe diferite, la nivelul întregii Uniuni Europene, avem aceleaşi probleme”, a spus Donaciano Dujo, vicepreşedintele ASAJA, una dintre cele mai mari asociaţii ale fermierilor spanioli.
ASAJA și alte organizații ale fermierilor au apelat la proteste încă de joi, dar mulți dintre ei au luat străzile cu tractoarele încă de marți, provocând blocaje de trafic în toată țara, de la Sevilia și Granada în sud până la Girona, aproape de granița cu Franța, conform oficialilor responsabili de trafic. „Lumea rurală s-a săturat”, a declarat Dujo. În Girona, tractoarele s-au adunat cu o zi înainte de proteste, purtând pancarte cu mesajul „fără fermieri nu există mâncare”.
La fel ca fermierii din Franța, Belgia, Italia și Portugalia, cei spanioli se confruntă cu provocări similare: birocrația europeană din ce în ce mai complicată, prețurile reduse la care vând produsele lor și creșterea costurilor de producție. Ei argumentează că regulile impuse fermierilor europeni pentru protecția mediului îi fac mai puțin competitivi față de fermierii din alte regiuni, cum ar fi America Latină sau țările non-UE. În ultima perioadă, blocajele de trafic inițiate de fermieri în Franța și Belgia au degenerat în unele situații în confruntări violente cu forțele de poliție.
Numeroși agricultori au protestat în Olanda, blocând autostrăzi și aprinzând focuri, conform informațiilor furnizate de poliție și mass-media olandeză. Nu s-au raportat arestări de către forțele de ordine. Fermierii belgieni și olandezi s-au unit valului de proteste inițiat de agricultorii francezi în ianuarie, mișcare care ulterior s-a răspândit în Germania, Polonia, România, Grecia și Italia.
foto: Facebook
Comentarii