Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Semnal de alarmă de la BNR. Mugur Isărescu a fost impersonat cu tehnologia Deepfake pe rețelele sociale, încurajând o fraudă financiară

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 5 februarie 2024 Etichete: , ,

Banca Națională a României (BNR) a tras un semnal de alarmă astăzi, după ce videoclipuri create cu tehnologia Deepfake impersonându-l pe Mugur Isărescu au început să se viralizeze pe rețelele sociale; în videoclipurile care folosesc fraudulos imaginea și vocea guvernatorului BNR este încurajată o fraudă financiară pe o platformă inexistentă. 

În ultima perioadă, pe mai multe platforme şi reţele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Videoclipurile folosesc fraudulos imaginea şi vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiţii financiare pe o platformă inexistentă”, a transmis BNR cu privire la acest aspect.

Reiterăm faptul că Banca Naţională a României nu face recomandări şi propuneri de investiţii. În cazul în care aţi dat curs unor astfel de anunţuri false, raportaţi imediat aceste situaţii autorităţilor competente”, a mai precizat instituția.

Videoclipurile trucate care îl au în prim plan pe Mugur Isărescu încurajează publicul larg să acceseze o platformă unde pot investi diverse sume „bagi 1.100 de lei, și iei 8.200 de lei”, și „contribui la transformarea României într-un loc mai bun pentru toţi cetăţenii săi”, după cum relatează dublura contrafăcută a lui Isărescu, în videoclipurile care au circulat pe rețelele de socializare.

Ce este tehnologia Deepfake

Termenul Deepfake se referă la utilizarea Inteligenței Artificiale (IA) și a machine learning (n.r. subramură a Inteligenței Artificiale) într-o manieră sofisticată cu scopul de a crea sau manipula conținuturi audio, video sau imagini pentru a înfățișa ceva ce nu a avut loc în realitate. Tehnologia Deepfake permite alterarea conținutului prin suprapunerea unor voci, fețe sau scenarii întregi pe niște imagini deja existente, adesea într-un mod foarte realist. Filmulețele Deepfake pot fi folosite în varii scopuri, de la divertisment inofensiv până la acte rău intenționate, din sfera dezinformării.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW