Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


FOTO Primele imagini cu trenul de metrou Alstom ce urmează să ajungă în România

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 29 ianuarie 2024

Un angajat al companiei Metrorex a publicat imagini, realizate în uzina Alstom din Brazilia, cu trenul de metrou (BM 4) 1402-2402 Metropolis „Giurgiu”, ce urmează să fie adus în România la sfârșitul lunii martie.

„Primele imagini cu noul Tren de Metrou Alstom Metropolis (BM 4) 1402-2402 ‘Giurgiu’, în Uzinele Alstom din Brazilia, pregătit pentru livrarea către Metrorex București, pentru Magistrala 5 de Metrou”, a scris angajatul Metrorex, pe pagina sa de Facebook.

Când vin noile trenuri

Așa cum Mainnews.ro a dezvăluit luni în exclusivitate, primul tren nou de metrou pentru Magistrala 5 de metroul din Drumul Taberei va pleca din Brazilia spre România pe data de 22 februarie și ar trebui să ajungă, cel mai devreme, la sfârșitul lunii martie. Al doilea tren este prevăzut să plece pe 28 martie și să sosească, în cel mai bun caz la sfârșitul lunii aprilie.

Noile trenuri de metrou vor fi aduse cu vaporul până la Hamburg, iar apoi vor fi transportate cu trenul până la București. După ce vor ajunge, acestea nu vor intra imediat în circulație cu călători. Urmează un lung proces de testare și recepție. Capul de linie va trebui să parcurgă 10.000 km, în timp ce celelalte trenuri câte 2.000 km fiecare. Într-o estimare anterioară, Metrorex arăta că din momentul în care va fi livrat primul tren, va mai dura 8 luni până când acesta să fie pus în circulație publică.

Trenuri puține = aglomerație

În prezent, pe Magistrala 5 Drumul Taberei circulă rame Bombardier luate de pe magistrale 1 și 3, astfel încât intervalul de succedare este în cel mai bun caz de 6 minute, ceea ce creează aglomerație la anumite ore.

După sosirea noilor trenuri, sistemul de automatizare și siguranță a traficului, montat tot de Alstom, va putea funcționa la capacitatea de proiectare, astfel încât intervalul se succedare va putea scădea până la 90 secunde.

Prima licitație, anulată de corupție

Prima tentativă a Metrorex de a achiziția trenuri pentru Magistrala 5 datează din anul 2014. Câștigată de Construcciones y auxiliar ferrocarriles (CAF), licitația avea să fie anulată, după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descoperit că un angajat al Metrorex i-a divulgat ilegal informații unui reprezentat al producătorului spaniol.

Cei doi au fost condamnați definitiv la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare de Curtea de Apel București. Mai multe detalii aici.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW