Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private, îngrijorat de scăderea cuprinsă între 30 şi 50% a alocării bugetare pentru ambulatoriul de specialitate, stomatologie şi medicina de familie

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 12 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) avertizează că reducerea alocărilor bugetare cu 30-50% pentru ambulatoriul de specialitate, stomatologie și medicina de familie poate avea consecințe serioase pentru populație. Reprezentanții PALMED încurajează partenerii abilitați să inițieze consultări și negocieri cu CNAS pentru a identifica soluții menite să asigure sustenabilitatea sistemului de sănătate și să garanteze accesul populației la servicii medicale, relatează news.ro.

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) aduce în atenție o scădere alocărilor bugetare pentru anul curent în comparație cu execuția bugetară din 2023, manifestând îngrijorare în acest sens, conform unui comunicat de presă emis vineri.

”Anunţul publicat de Casa Naţională de Sănătate (CNAS) indică o scădere cuprinsă între 30 şi 50%, pentru ambulatoriu de specialitate, stomatologie şi medicină de familie, piloni ai unui sistem de sănătate funcţional şi eficient”, arată reprezentanţii PALMED.

Ei subliniază că ambulatoriul de specialitate oferă servicii esențiale de diagnostic, tratament și monitorizare pentru o varietate de probleme de sănătate, furnizând îngrijire medicală de calitate într-un cadru mai puțin invaziv decât cel al spitalului. Medicina de familie reprezintă prima linie de apărare împotriva problemelor de sănătate și joacă un rol crucial în prevenirea și gestionarea afecțiunilor cronice. De asemenea, stomatologia nu ar trebui subestimată, deoarece sănătatea orală este strâns legată de starea generală de sănătate.

”Neglijarea acestor sectoare esenţiale ar putea avea consecinţe grave pentru populaţie, întrucât, prin intermediul infrastructurii şi al specialiştilor din aceste domenii, sunt furnizate servicii preventive şi terapeutice vitale, contribuind astfel la reducerea mortalităţii”, subliniază aceştia.

Reprezentanții PALMED menționează că, începând cu toamna anului trecut, sistemul medical se confruntă cu întârzierea plăților și absența predictibilității financiare.

”Astfel, furnizorii dispun de resurse financiare reduse, ceea ce poate duce la întârzieri în prestarea serviciilor, deci un acces limitat, la îngrijirile medicale necesare, în timp ce imprevizibilitatea financiară poate împiedica planificarea şi dezvoltarea adecvată a infrastructurii. Funcţionalitatea şi eficienţa sistemului medical depind, într-o mare măsură, de investiţiile în echipamente, tehnologie şi personal calificat. PALMED susţine demersurile Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Stomatologi din România şi ale altor organizaţii reprezentative pentru acest sector, care vizează un dialog constructiv şi eficient. Încurajăm partenerii abilitaţi să se consulte şi să negocieze cu CNAS, astfel încât să generăm soluţii menite să asigure sustenabilitatea sistemului de sănătate şi să garanteze accesul populaţiei la servicii medicale”, arată sursa citată.

Colegiul Medicilor Hunedoara critică modul în care CNAS a calculat valorile punctelor pentru medicina primară și ambulatoriile de specialitate, susținând că aceasta va duce la o diminuare cu aproape 30% a veniturilor cabinetelor medicilor de familie și celor din ambulator. CNAS a publicat joi valorile punctelor pentru medicina primară și de specialitate din ambulator, stabilite la 6,2 și, respectiv, 3,3 lei.

”CNAS a calculat valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, ţinând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistenţă medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024. Astfel, au rezultat următoarele valori: Pentru punctul per capita: 7,7 lei; Pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară: 6,2 lei; Pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate: 3,3 lei”, arătau reprezentanţii CNAS, într-un comunicat de presă.

foto: INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW