Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Legea cărții electronice de identitate, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Ce putem face cu noile buletine

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 5 ianuarie 2024 Etichete:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 5 ianuarie, legea privind emiterea noilor buletine electronice. Potrivit legislației românești, cartea de identitate electronică nu va fi obligatorie, astfel că românii care nu doresc acest tip de act pot opta pentru cărți de identitate simple. 

România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) stimularea adoptării voluntare a cărții de identitate electronice cu semnătură digitală calificată, iar pentru acest proiect au fost alocați peste 200 de milioane de euro prin PNRR.

Eliberarea cărții de identitate electronice va fi gratuită pentru o perioadă de cinci ani, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Modificări importante

Locul nașterii și adresa de domiciliu nu vor mai apărea scrise pe noile buletine electronice, ci vor fi stocate pe cipul cărții electronice de identitate. Astfel, se elimină obligația schimbării CEI atunci când îți schimbi domiciliul.

Altă modificare este aceea că românii nu vor mai fi obligați să depună documentele de stare civilă pentru eliberarea actului de identitate.

Cartea electronică de identitate, aflată în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care o recunosc ca document de călătorie.

Totodată, cărțile electronice de identitate vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea părinților sau reprezentanților legali. Pentru copiii până în 12 ani nu se vor colecta amprente.

De la data realizării condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate se eliberează:
a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani;
b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani;
c) cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
d) cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
e) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

O altă diferență între cele două tipuri de buletin este prezența termenilor „sex” și „gen”. În timp ce pe noile cărți de identitate electronice se va regăsi termenul de „gen”, pe cele simple va fi păstrată terminologia „sex”.

Pe 2 august 2021, Ministerul Afacerilor Interne a dat drumul unui program pilot de eliberare a cărților de identitate electronice în județul Cluj.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW