Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Evazioniștii ar putea scăpa de închisoare dacă plătesc prejudiciul

By Preda Maria , in Fara categorie , at 19 decembrie 2023

Parlamentul a adoptat, astăzi, la foc automat proiectul de modificare a legislației privind evaziunea fiscală în vigoare, prin proiectul de lege nr. 805/2023. Una dintre prevederile votate astăzi presupune că evazioniștii ar putea scăpa de închisoare dacă plătesc prejudiciul. 

Proiectul pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative are ca scop primordial „recuperarea prejudiciilor cauzate bugetului general consolidat al statului prin faptele de evaziune fiscală și atragerea răspunderii persoanelor vinovate”, conform expunerii de motive.

Articolul 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale se modifică și i se adaugă următorul amendament, după cum urmează:

„Art.10 – (2) În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art.6, art.8 sau 9, dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceste condiții este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amenda”, se arată în textul de lege de la Senat.

Cu alte cuvinte, dacă comiți o infracțiune conform legilor din articolele 6, 8 sau 9 și reușești să acoperi complet daunele provocate înainte de prima înfățișare în instanță, pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta respectivă este redusă la jumătate. Dacă suma daunelor recuperate în aceste circumstanțe este de până la 1 milion de euro sau mai puțin, în valuta locală, poți primi o pedeapsă sub formă de amendă în loc de alte sancțiuni.

Legea a fost votată ieri în Senat și adoptată astăzi de Camera Deputaților ca for decizional, cu 182 de voturi „pentru”, și va trece pe la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, dacă nu va fi sesizată Curtea Constituțională a României.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW