Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


COP28, pe ultima sută de metri pentru un acord asupra eliminării combustibililor fosili

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 11 decembrie 2023 Etichete: , ,

Un efort de amploare pentru renunțarea la utilizarea combustibililor fosili constituie elementul central al celei de-a 28-a Conferințe a Națiunilor Unite (COP28) privind schimbările climatice desfășurată la Dubai. Această inițiativă are loc în ciuda opoziției din partea Arabiei Saudite, care devine tot mai izolată, și a incertitudinii care persistă în legătură cu termenii unui posibil compromis, cu doar 24 de ore înainte de încheierea evenimentului, conform informațiilor furnizate de AFP, citate de news.ro.

Un acord este anticipat să fie prezentat luni dimineață, cu doar o zi înainte de încheierea conferinței. Acest nou document va iniția o etapă intensă de negocieri, posibil urmată de una sau mai multe nopți nedormite pentru mii de delegați și observatori. În cei 28 de ani de existență a Conferinței Părților, finalizarea acesteia la termen a fost rar întâlnită.

Cu toate acestea, președintele COP28, Sultan Al Jaber, directorul companiei naționale de petrol, a făcut promisiunea unui acord „istoric” încă din 12 decembrie, marcând aniversarea Acordului de la Paris. Obiectivul acestui acord, de a limita încălzirea globală la 1,5°C, amenințat în mod serios, reprezintă „steaua polară” a președintelui. Încheiat în 2015, Acordul stabilește obiectivul de a limita creșterea medie a temperaturii globale la mult sub 2°C față de nivelurile preindustriale și, dacă este posibil, la 1,5°C.

„Toată lumea trebuie să dea dovadă de flexibilitate”, a declarat el duminică. „Trebuie să ne mişcăm mult, mult, mult, mult mai repede”.

Noul text, așteptat să fie prezentat luni, probabil cu opțiuni sau formulări între paranteze, va pune la încercare abilitatea sa de a ajunge la un compromis în ultimele ore, deoarece este elaborat sub conducerea sa. Până acum, delegații și miniștrii țărilor au făcut progrese limitate, în ciuda negocierilor frenetice și a numeroaselor întâlniri bilaterale, mai discrete, desfășurate în Centrul de Expoziții din Dubai.

Izolată tot mai mult, Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, împreună cu Irak și alți aliații ai săi, rămân fermi în opoziția față de orice renunțare sau reducere a dependenței de combustibili fosili. Aceștia se bazează pe tehnologiile încă în fază incipientă de captare a carbonului și indică posibilitatea unei perturbări economice la nivel global.

Cu toate acestea, atât organizațiile neguvernamentale, cât și negociatorii simt că un acord nu a fost niciodată atât de aproape de a marca începutul sfârșitului utilizării petrolului, gazelor și cărbunelui. Arderea acestora, începând cu secolul al XIX-lea, a contribuit la creșterea economică globală, dar și la încălzirea cu 1,2°C a temperaturii globale.

FOTO: Twitter

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW