Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ungaria: Aderarea Ucrainei ar aduce războiul în UE

By Stratulat Anca , in Fara categorie , at 9 noiembrie 2023

Ucraina nu ar fi calificată să devină membră a Uniunii Europene decât în cazul în care reușește să stabilească pacea. Aderarea sa ar putea aduce conflicte în comunitate, un scenariu pe care, evident, nimeni nu și-l dorește, a afirmat Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe și al Comerțului Exterior, în Lisabona, în urma anunțului Comisiei Europene cu privire la pachetul de extindere, conform MTI, citat de news.ro.

Conform declarației transmise de Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei, ministrul a declarat înainte de a călători în Guatemala că evaluarea conform căreia Ucraina nu a satisfăcut condițiile pentru a fi candidat la Uniunea Europeană este justă, în special în ceea ce privește încălcarea principiilor comunitare privind drepturile minorităților naționale.

„Întrucât Comisia Europeană consideră că Ucraina nu a îndeplinit condiţiile de aderare, din acest motiv nici noi nu considerăm oportună continuarea paşilor în negocierile de aderare cu Ucraina”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare.

În schimb, guvernul ungar consideră că este oportun să se desfășoare o dezbatere cu privire la politica viitoare a Uniunii Europene față de Ucraina.

„În Ucraina este război, aşa că putem vedea că nu se respectă nici libertatea presei, nici libertatea de exprimare şi putem vedea că nu se organizează nici alegeri. Evident, ar fi absurd ca instituţiile sau statele membre ale Uniunii Europene să ia o poziţie cu privire la modul în care funcţionează în Ucraina instituţiile statului de drept în astfel de circumstanţe. Deci, acum, cu Ucraina, războiul ar intra în Uniunea Europeană, ceea ce, evident, nu ne dorim, nu ne putem dori. Extinderea ar trebui să servească exact extinderii păcii, şi nu intrării războiului în Uniunea Europeană. Prin urmare, considerăm că, în acest moment, orice progres în negocierile de aderare a Ucrainei nu este oportun. Şi, bineînţeles, noi, ungurii, ne aşteptăm în continuare ca Ucraina să restituie comunităţii maghiare din Ucraina Subcarpatică toate drepturile de care s-a bucurat deja în 2015”, a subliniat politicianul de la Budapesta.

Comunitatea se află în fața unor provocări economice și de securitate semnificative, pierzându-și din putere. Potrivit ministrului, aderarea unor noi state membre, începând cu Balcanii de Vest, ar reprezenta un instrument esențial pentru revitalizarea comunității, așa cum a fost explicat în contextul recentului pachet de extindere al Comisiei Europene.

„Acesta este un proces care este neterminat de 20 de ani. Locul Balcanilor de Vest este în mod evident în Uniunea Europeană. Aderarea ţărilor din Balcanii de Vest ar aduce şi ar putea aduce un impuls şi o nouă energie. Prin urmare, noile capitole de aderare ar trebui să fie deschise cât mai curând posibil, procesul ar trebui să avanseze cât mai repede posibil şi să fie finalizat cât mai repede posibil”, a declarat şeful diplomaţiei ungare.

De asemenea, el și-a exprimat aprobarea față de acordarea statutului de candidat Georgiei, considerând că acest lucru ar fi trebuit să se întâmple cu mult timp în urmă, indicând practic că Uniunea Europeană a îndeplinit acum o obligație anterioră.

FOTO: Președinția Ucrainei

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW