Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Financial Times, analiză asupra partidului AUR: Promovează dezinformări și minciuni

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 8 noiembrie 2023 Etichete: , ,

În contextul războiului dintre Israel și Hamas, o postare mincinoasă  pe rețelele de socializare din partea AUR a devenit virală în România, susținând în mod fals că guvernul de la București a finanțat evacuarea a 3.000 de ucraineni din Israel, neglijându-i în același timp pe românii prinși în conflict, relatează Financial Times.

Postarea a fost scrisă de George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), de extremă dreapta, care a câștigat proeminență ca principal partid de opoziție din România. Acest lucru a stârnit îngrijorări în capitalele europene cu privire la posibilitatea ca România să devină o altă țară membră a UE și NATO care ezită să sprijine Kievul în lupta sa împotriva agresiunii rusești.

„AUR, care se traduce „gold” (n.r. – aur) în limba română, a capitalizat pe sentimentul antiucrainean în fierbere, promovând dezinformarea și minciunile pentru a-și dubla sprijinul în rândul alegătorilor de la alegerile din 2019 la aproximativ 20% – imediat după social-democrații aflați la guvernare.”, notează Financial Times despre partidul extremist.

George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), ocupă poziția a treia în preferințele alegătorilor pentru alegerile prezidențiale, cu o susținere de aproximativ 18%, în urma secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și a premierului Marcel Ciolacu.

„Pentru un stat care să fie alături de români: AUR”, a scris Simion pe Facebook, arătând că partidul său este deja în campanie electorală înaintea alegerilor parlamentare, prezidențiale și europene de anul viitor. De asemenea, el l-a confruntat pe Ciolacu și cu privire la presupusul eșec al guvernului în ceea ce privește evacuarea românilor din Orientul Mijlociu.

Capitalele europene, îngrijorate de acțiunile AUR

Autoritățile române au contestat afirmațiile lui George Simion, precizând că doar câteva sute de ucraineni au fost evacuați și că ei, și nu România, au acoperit costurile de transport. Acțiunile lui Simion fac parte dintr-o tendință mai largă a partidelor de extremă dreapta din Europa care promovează frica și xenofobia, punând în același timp sub semnul întrebării sprijinul acordat Kievului în fața agresiunii rusești, mai susține publicația menționată anterior.

AUR, cândva un partid marginal cu tendințe iredentiste și antivacciniste, și-a mutat atenția spre Ucraina, declarând că războiul nu este o preocupare a României și îndemnând guvernul să își reconsidere sprijinul pentru Kiev și relațiile cu Washington și Bruxelles. AUR, similar cu partidul Confederația din Polonia, se opune tranzitului produselor agricole ucrainene prin România și este împotriva livrărilor de arme către Ucraina și a găzduirii piloților ucraineni.

Eșecurile marii coaliții de guvernare din România au creat un climat de nemulțumire, permițând AUR să câștige teren ca partid extremist, reflectând o tendință globală mai largă de iliberalism.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW