Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Netanyahu: Israelul va avea „responsabilitatea generală de securitate” în Gaza după război

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 7 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul va menține controlul asupra Fâșiei Gaza pe termen nelimitat chiar și după ce conflictul cu Hamas se va încheia, relatează The Guardian.

Oficialul a declarat că Israelul își va asuma „responsabilitatea generală de securitate” pentru regiune. Netanyahu a menționat, de asemenea, posibilitatea implementării unor scurte pauze în timpul luptelor pentru a facilita livrarea de ajutoare sau eliberarea ostaticilor din Gaza, dar și-a reiterat respingerea apelurilor pentru încetarea focului. Întrebat cine ar trebui să guverneze Gaza după încheierea conflictului, el a răspuns: „Cei care nu doresc să urmeze calea Hamas”.

„Israelul va avea pentru o perioadă nedeterminată responsabilitatea generală de securitate în Gaza, pentru că am văzut ce se întâmplă când nu avem această responsabilitate de securitate”, a spus premierul potrivit sursei citate.

Declarațiile lui Benjamin Netanyahu reprezintă cea mai puternică confirmare de până acum a faptului că Israelul intenționează să mențină un control semnificativ asupra Gaza, unde locuiesc 2,3 milioane de palestinieni.

În ciuda retragerii forțelor Israelului din interiorul Gaza în 2005, Organizația Națiunilor Unite, împreună cu alte organizații internaționale, inclusiv UE, continuă să considere Gaza drept teritoriu ocupat. Acest lucru se datorează faptului că Israelul continuă să controleze regiunea pe uscat, pe mare și pe calea aerului.

Armata israeliană a reintrat în Gaza săptămâna trecută și a încercuit orașul Gaza. Armata a declarat marți, 7 noiembrie, că a cucerit un complex al Hamas și că este pregătită să atace luptătorii ascunși în tunelurile subterane. Oficiali din domeniul sănătății din Gaza au declarat că cel puțin 23 de palestinieni au fost uciși în două atacuri aeriene israeliene separate, marți dimineața, în sudul Fâșiei Gaza – zone în care Israelul a cerut civililor să fugă.

Marți, la o lună de la atacul Hamas din sudul Israelului, oamenii au ținut un minut de reculegere în tot Israelul pentru a comemora victimele. Cu o seară înainte, a avut loc o slujbă la Ierusalim, unde s-a aprins câte o lumânare pentru fiecare victimă.

FOTO: news.ro

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW