SUA impun sancțiuni de amploare vizând Rusia din cauza războiului din Ucraina
Statele Unite au pus în aplicare noi sancțiuni extinse împotriva Rusiei ca răspuns la războiul din Ucraina. Aceste măsuri au ca scop perturbarea viitoarelor capacități energetice ale Rusiei, combaterea eludării sancțiunilor și abordarea unei amenințări cu drone sinucigașe la adresa forțelor și echipamentelor ucrainene, potrivit Reuters.
Sancțiunile vizează numeroase persoane și entități. Un obiectiv important al sancțiunilor vizează o entitate majoră legată de dezvoltarea, operarea și deținerea proiectului Arctic-2 LNG din Siberia, care ar trebui să exporte gaze naturale lichefiate pe piețele mondiale.
Washingtonul a vizat dronele sinucigașe KUB-BLA și Lancet folosite de armata rusă, concentrându-se pe o rețea implicată în procurarea articolelor pentru producerea lor și pe creatorii acestor drone. În plus, administrația Biden a adăugat o duzină de companii rusești pe o listă neagră a comerțului pentru sprijinul acordat de acestea armatei ruse prin intermediul dronelor.
Există, de asemenea, o acțiune de combatere a evaziunii de sancțiuni în Emiratele Arabe Unite, Turcia și China, Departamentul Trezoreriei abordând companiile din aceste țări care au trimis bunuri cu dublă utilizare către Rusia, inclusiv componente cruciale pentru sistemele de armament rusești. Departamentul Trezoreriei a impus sancțiuni împotriva a șapte bănci rusești și a numeroase firme industriale, inclusiv Gazpromneft Catalytic Systems LLC, care produce agenți chimici pentru rafinarea avansată a petrolului în Rusia.
Kremlinul a anticipat sancțiuni occidentale mai severe din cauza războiului, afirmând că astfel de pedepse sunt în detrimentul intereselor occidentale, în timp ce economia Rusiei se adaptează eficient. Ca răspuns la acțiunile Statelor Unite, Ministerul de Externe al Chinei le-a criticat ca fiind coerciție economică și intimidare unilaterală. Purtătorul de cuvânt al ministerului a cerut Statelor Unite să își rectifice acțiunile, să înceteze să mai restricționeze și să suprime companiile chineze.
„Statele Unite ar trebui să își corecteze imediat practicile greșite, să înceteze să mai rețină și să suprime firmele chineze”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului la o ședință obișnuită cu presa, vineri, când a fost întrebat despre sancțiuni.
FOTO: Pixabay
Comentarii