Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


Adevărata miză a alegerilor locale din Republica Moldova. Vitalie Călugăreanu (Deutsche Welle): Partidele pro-ruse pregătesc terenul în perspectiva prezidențialelor – INTERVIU

By Vîrban Robert , in Interviuri Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 3 noiembrie 2023 Etichete:

Dincolo de administrație, trotuare sau ambuteiaje, alegerile locale din Republica Moldova vor fi, ca aproape de fiecare dată, despre viitorul basarabenilor. Ei sunt chemați duminică, 5 noiembrie, la urne să aleagă între vest sau est, între democrație și barbarie, între bunăstare și sărăcie, într-un scrutin în care principalul obiectiv al Kremlinului este plasarea a cât mai mulți oameni în funcții cheie pentru ca apoi să îi exploateze la alegerile prezidențiale de anul viitor. Într-un interviu pe care ni l-a acordat în această săptămână, Vitalie Călugăreanu, jurnalist în Republica Moldova la Jurnal TV și Deutsche Welle, a explicat că, prin vizitele efectuate în România, primarul în funcție al municipiului Chișinău, rusofilul Ion Ceban, nu a încercat decât să-și atragă capital politic, inclusiv în perspectiva alegerilor prezidențiale. 

Evident, cea mai importantă bătălie pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, unde actualul edil, Ion Ceban, pleacă mare favorit. Cu toate că făcut parte din Partidul Comuniștilor, iar apoi din Partidul Socialiștilor, el încearcă să se prezinte în aceste alegeri ca un candidat de centru pro-european, asta pentru a atrage cât mai mult din electoratul pro-european. Și-a întărit această imagine ca urmare a zeci de vizite efectuate în România, unde a fost primit cu brațele deschise de mai mulți primari. Rămâne însă omul Kremlinului, dovadă stând faptul că Partidul Socialiștilor și-a pus un candidat de paie, iar fostul Partid Șor aproape că nu a combătut. Este bine văzut de unii dintre cetățeni, după ce în mandatul său mai multe trotuare au fost modernizate. Principalul său concurent va fi Lilian Carp de la Partidul Acțiune și Solidaritate. După un început de campanie electorală destul de anemic, în care au insistat mai mult pe problemele administrative, PAS pare să fi ieșit din amorțire, mizând pe un discurs geopolitic.

Cealaltă bătălie extrem de importantă se va da la Bălți. Pentru Primăria celui de-al doilea oraș ca mărime al Republicii Moldova, populat în mare măsură de vorbitori de limbă rusă, oligarhul fugar Ilan Șor și-a înscris nu mai puțin de cinci candidați, asta ca măsură de precauție pentru cazul în care unii dintre aceștia ar fi eliminați din cursă. Ei vor concura cu actualul primar pro-rus, Nicolae Grigorișin, care între timp a trecut la un partid declarat pro-european – Partidul Schimbării, dar și cu Alexandr Petcov, susținut de Partidul Nostru al lui Renato Usatîi.

Cele mai importante declarații făcute de Vitalie Călugăreanu:

Despre mandatul lui Ion Ceban: „În comparație cu precedentul primar pro-european Dorin Chirtoacă, Ion Ceban a făcut niște trotuare. În rest, lucruri palpabile nu s-au observat”

Despre vizitele lui Ion Ceban în România: „Prin aceste vizite în România el a atras sau cel puțin a încercat să atragă și anumiți votanți de pe segmentul de dreapta, în felul acesta asigurându-și voturi de pe toate palierele politice.”

Despre miza alegerilor: „Partidele pro-ruse încearcă să atragă cu bani candidați bine văzuți la nivel local pentru a-și pregăti terenul în perspectiva prezidențialelor din 2024.”

Despre oligarhul Ilan Șor: A preluat o schemă pe care o aplica Plahotniuc în vremea în care controla Republica Moldova. Un fel de curatori regionali care la primul apel pot să adune autocare cu oameni.

Despre scrutinul de la Bălți: „Șor vrea să câștige pentru că este un oraș mare, un centru de comandă pentru regiunea de nord. Dacă o să aibă susținerea primarilor din mai multe părți, pot organiza acțiuni extrem de periculoase pentru Republica Moldova.”

Redăm interviul pe care acordat de Vitalie Călugăreanu

Main News: Duminică se va desfășura primul tur al alegerilor locale în Republica Moldova. Ca de fiecare dată, toți ochii par să fie ațintiți spre Chișinău. Înainte de a discuta despre alte chestiuni, cum evaluați mandatul lui Ion Ceban?

V. Călugăreanu: În comparație cu precedentul primar pro-european Dorin Chirtoacă, Ion Ceban a făcut niște trotuare. În rest, lucruri palpabile nu s-au observat. Din contră, circulația pe străzi s-a înrăutățit la orele de vârf. S-a complicat activitatea agenților economici. (…) Se construiește foarte haotic. Centrul istoric aproape că nu mai există. Aici nu e numai vina lui Ceban. Distrugerea a început înaintea lui.

Main News: Cum vă explicați popularitatea de care se bucură Ion Ceban? În ce măsură a contat faptul că a avut ușile deschise în România?

V. Călugăreanu: Asta a contat foarte mult pentru un anumit segment de electorat. Ion Ceban provine din sânul Partidului Comuniștilor al Vononin și Partidului Socialiștilor al lui Dodon, ambele partide pro-ruse. Percepția multora în ceea ce îl privește este că a rămas un pro-rus. Pe de altă parte, a dispărut centrul politic după dispariția Partidului Democrat al lui Plahotniuc. Prin aceste vizite în România el a atras sau cel puțin a încercat să atragă și anumiți votanți de pe segmentul de dreapta, în felul acesta asigurându-și voturi de pe toate palierele politice. Cei din București probabil au anumite interese. Vedem proiecte destul de ciudate în urma acestor înfrățiri din care cu siguranță cineva are ceva de câștigat.

Main News: Am observat că, după o primă parte a campaniei în care s-a discutat mult despre problemele orașului, în general despre ambuteiaje, cei de la PAS și-au schimbat discursul, insistând mai mult pe așa-numitele teme geopolitice. Va funcționa?

V. Călugăreanu: Alegerile în Chișinău au fost întotdeauna alegeri geopolitice. Sunt și locuitori care votează „gospodarul”. Acest scrutin electoral va fi un test pentru a vedea care mai este poziția PAS-ului, după crizele economice, după criza pandemică și după invazia Rusiei. Sondajele arată că încrederea a scăzut un pic, iar tendința este de scădere. Cauza este legată de faptul că se mișcă foarte greu pe segmentul justiției. Compensează cumva că se mișcă foarte repede pe segmentul integrării europene. Până la urmă, dacă ne uităm pe aceleași sondaje, principala preocupare a oamenilor este legată de prețurile mari. Abia pe locul patru este frica de război. Propaganda rusească exploatează foarte mult această situație a oamenilor, care rămân cu mai puțini bani în buzunar. S-a declanșat un contraatac foarte puternic în media, chiar dacă au fost din nou suspendate niște televiziuni și câteva portaluri. Lucrurile rămân în continuare foarte grave din punctul de vedere al propagandei, iar asta se va vedea inclusiv la aceste alegeri. La nivel local oamenii votează mai puțin geopolitic. Se votează în general un cunoscut din localitate. Partidele pro-ruse pe asta mizează. Încearcă să atragă cu bani candidați bine văzuți la nivel local pentru a-și pregăti terenul în perspectiva prezidențialelor din 2024. Dorința lor este ca prin aceste alegeri să își pună cât mai mulți primari pentru ca apoi să îi poată exploata politic.

Main News: În eventualitatea unei victorii, se va putea profila Ion Ceban într-un candidat cu șanse la prezidențiale?

V. Călugăreanu: Ion Ceban este una dintre principalele mize ale Moscovei pentru alegerile prezidențiale, dar nu este singura. Din informațiile care există, Moscova o pregătește pe Irina Vlah, fostul bașcan al Găgăuziei. O vedem foarte activă în această perioadă. S-ar putea ca ea să fie trimisă pe segmentul de centru-stânga, iar Ion Ceban va fi trimis pe segmentul pro-european pentru a rupe voturi de la PAS. Cam asta cred că va fi combinația Moscovei. Cred că principalul candidat al Maiei Sandu în 2024 nu va fi Ion Ceban, mai ales dacă pierde alegerile în Chișinău, ci va fi Irina Vlah.

Main News: Chiar dacă Partidul Șor este istorie în acest moment, tot felul de rămășițe ale acestuia se află în cursa electorală. La Bălți, sunt mai mulți candidați apropiați de oligarhul fugar. Care sunt șansele acestor oameni să pună mâna pe primăria așa-numitei capitale de nord? Într-un asemenea scenariu, care ar fi riscurile?

V. Călugăreanu: La Bălți, dacă ne uităm pe rezultatele ultimelor scrutine, întotdeauna au câștigat partidele pro-ruse cu scoruri de peste 80%. Este un oraș populat în mare parte de vorbitori de limba rusă. Războiul din Ucraina a mai schimbat ușor această balanță în favoarea partidelor pro-europene, dar nu foarte mult. De aceea este de așteptat ca la Bălți să avem un primar pro-rus.

Fostul Partid Șor încearcă acum să meargă pe politica pașilor mici impunându-și candidați prin corupție la conducerea unor raioane sau anumitor sate. Șor a preluat o schemă pe care o aplica Plahotniuc în vremea în care controla Republica Moldova. Un fel de curatori regionali care la primul apel pot să adune autocare cu oameni.

Se merge de la om la om. Șor a câștigat în Găgăuzia. Vedem ce se întâmplă la Orhei, unde până la el câștigau pro-europenii. Acum ei vor să câștige la Bălți pentru că este un oraș mare, un centru de comandă pentru regiunea de nord. Dacă o să aibă susținerea primarilor din mai multe părți, pot organiza acțiuni extrem de periculoase pentru Republica Moldova. Am văzut de ce sunt în stare acești hoți. Ei nu au dispărut, doar că odată cu ofensiva ucraineană au devenit mai tăcuți. Conform sondajelor WatchDog, cam 30% dintre cetățenii Republicii Moldova justifică războiul, ceea ce mi se pare o cifră foarte periculoasă.

Main News: Cum vă explicați trecerea actualului primar pro-rus de la Bălți, Nicolae Grigorîșin, la Partidul Schimbării, o formațiune din care fac parte oameni declarați pro-europeni? 

V. Călugăreanu: Asta este ciudat. Să nu uităm că domnul Grigorîșin a mers anul acesta cu flori la Ambasada Federației Ruse. Eu am încercat să-l întreb pe domnul Gligor dacă se desolidarizează, mi-a zis că este la mare și că va reacționa când va reveni. Nu a mai reacționat. Nu aș miza că toate partidele pro-europene sunt cu adevărat pro-europene. Sunt diferite partide mascate, cum este cel al lui Ion Ceban. În realitate, fie sunt creatura lui Renato Usatîi, care este un politician de stânga care și-a făcut partide pe dreapta, fie sunt subordonați Moscovei. Cred că aceste alegeri vor deschide câteva cărți. Însă, în 2024, cetățenii trebuie să fie foarte atenți pentru că atunci se va da o luptă va depinde viitorul Republicii Moldova. Dacă se schimbă cursul politicii externe și revenim cu un altfel de Dodon la președinție, atunci vom pierde din nou 4 ani.

Sursa foto: Inquam Photos / Elena Covalenco

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW