Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ungaria vrea întărirea „maghiarimii” și să cumpere gaz de la România/Mesajul președintei Katalin Novák

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 11 octombrie 2023 Etichete: , , , ,

Preşedinta Ungariei, Katalin Novák, a declarat,  în cadrul declaraţiilor comune cu preşedintele Klaus Iohannis, că pentru ambele ţări este importantă situaţia minorităţilor naţionale. Astfel, oficialul Ungariei susține că este necesară reducerea „tensionilor” internetnice, dar în același timp consideră că este necesară și întărirea „maghiarimii”.

„Amândoi suntem hotărâţi să reducem aceste tensiuni, să contribuim la reducerea lor şi de asemenea să contribuim la întărirea maghiarimii şi să garantăm toate drepturile maghiarimii, pentru ca ei să poată să rămână şi să se poată dezvolta pe teritoriul României. România şi Ungaria se află într-o situaţie similară, pentru că ambele ţări am o minoritate numeroasă în Ucraina şi atunci când negociem cu conducerea Ucrainei, totdeauna se pune problema garantării, respectării tuturor drepturilor minorităţilor din Ucraina”, a subliniat președinta Katalin Novák.

Ministerul Afacerilor Externe din România s-a autosesizat în urma unor declarații din partea președintei Ungariei

În luna mai a anului trecut, Katalin Novak s-a declarat „reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent de unde aceştia locuiesc”. Atunci, MAE l-a contactat pe ambasadorul Ungariei în România și și-a exprimat îngrijorarea față de această declarație.

Mai mult, în luna mai a acestui an, Novak a postat pe Facebook un videoclip cu așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc, însoțit de mesajul „Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru!”

Novak a publicat filmulețul în urma participării la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc.

„Astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări, în interesul nemijlocit al cetățenilor români și ungari indiferent de etnie, precum și spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996) și Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”, se arată atunci în precizările transmise de MAE.

În luna iunie 2023, UDMR a ieșit de la guvernare, în urma rocadei premierilor, iar mesajele politicienilor maghiari au fost de „întărire a comunității maghiare”, inclusiv prin scor bun la algerile din 2024.

Ungaria vrea să cumpere gaz de la România pentru a scăpa de dependența energetică față de Rusia

Pe plan economic, președinta Ungariei spune că dependența față de gazul rusesc poate fi eliminată cu ajutorul României, prin proiectul Neptun Deep.

Dacă vorbim de cooperarea energetică între cele două țări, acesta e un domeniu extrem de important pentru cele două țări. Cu Neptun Deep o nouă oportunitate se deschide. Uniunea Europeană are aici o obligație, ar fi bine ca și UE să investească aici. Eu cred că țările UE să acceadă la resursele care le revin din partea UE și aș fi bucuroasă dacă resursele ar fi accesibile și pentru aceste investiții. Vreau să atrag atenția domnului președinte asupra faptului că Ungaria vrea să cumpere gaz și să reducem dependența față de Rusia”, s-a exprimat președinta Katalin Novak.

Sursă foto: Facebook/ Katalina Novak

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW