Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Președinta Katalin Novak a revocat cetățenia maghiară a 12 persoane născute în Ucraina

By Dragomir Georgiana , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 5 august 2023 Etichete: , , , , , , ,

Preşedinta Ungariei, Katalin Novak, a revocat cetăţenia maghiară a 12 persoane născute în Ucraina,  pentru presupusa „încălcare a legilor actuale” în momentul obţinerii documentului, informează portalul mfor.hu, citat de EFE și Agerpres. Decizia, adoptată prin opt decrete semnate de şefa statului, afectează persoane născute în Ucraina între anii 1958 şi 2013.

Jurnaliștii maghiari consideră că această măsură neobişnuită a Ungariei are legătură, de fapt, cu   decizie a Washingtonului de a înăspri regulile pentru Ungaria în cadrul programului Visa Waiver.

SUA  au  criticat în mod special faptul că Guvernul de la Budapesta, condus de  ultranaţionalist Viktor Orban a autorizat emiterea de paşapoarte ungare fără date biometrice pentru aproape un milion de persoane, marea majoritate aparţinând minorităţilor etnice maghiare din ţări precum România, Serbia, Slovacia sau Ucraina.

Cum a răspuns Guvernul de la Budapesta la interdicția aplicată de SUA

„În perioada din 2011 până în 2020, programului i-au lipsit proceduri adecvate de a verifica identităţile solicitanţilor, înainte de a le permite să obţină cetăţenia. Ştim că au fost obţinute în mod fraudulos paşapoarte ungare valide de către infractori şi indivizi fără legătură cu Ungaria”, a declarat purtătorul de cuvânt al  Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, citat de sursele menționate.

Guvernul Orban este considerat cel mai fidel aliat al Moscovei din rândul ţărilor Uniunii Europene şi a criticat sancţiunile europene impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, refuzând totodată să sprijine transportul de arme către Kiev. Astfel, unele canale de informare au speculat că, prin această decizie, Ungaria își arată sprijinul față de Rusia.

Ministerul de Interne al Ungariei a calificat restricţionarea călătoriilor în SUA pentru cetăţenii ungari drept o „răzbunare” ca urmare a refuzului Budapestei de a furniza Washingtonului date personale despre etnicii maghiari cu dublă cetăţenie care trăiesc în afara graniţelor ţării. Ungaria nu va dezvălui astfel de date „deoarece este în joc securitatea etnicilor maghiari”, au explicat oficialii de la Budapesta.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW