Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ce este Hamas, ce se întâmplă în Israel și în Fâșia Gaza și ce urmează

By Redactia , in Stirile zilei , at 9 octombrie 2023

Gruparea militantă palestiniană Hamas a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, luptătorii săi intrând în comunitățile din apropierea Fâșiei Gaza, ucigând locuitori și luând ostatici. BBC explică ce este Hamas și care este relația sa cu Israelul.

Hamas este o grupare militantă islamistă palestiniană care guvernează Fâșia Gaza. Hamas a jurat distrugerea Israelului și a purtat mai multe războaie cu Israelul de când a preluat puterea în Gaza în 2007.

Între aceste războaie, a tras sau a permis altor grupuri să tragă mii de rachete către Israel și a efectuat alte atacuri mortale. Israelul a atacat repetat Hamasul cu lovituri aeriene și, împreună cu Egiptul, a impus blocada Fâșiei Gaza din 2007, susținând că este în interesul securității sale.

Hamas în ansamblu, sau în unele cazuri aripa sa militară, este desemnată grup terorist de către Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie, precum și de alte puteri. Hamas este susținută de Iran, care îi finanțează și furnizează arme și instruire.

Ce este Fâșia Gaza?

Fâșia Gaza este un teritoriu lung de 41 km și lat de 10 km, situat între Israel, Egipt și Marea Mediterană. Este locuită de aproximativ 2,3 milioane de oameni și are una dintre cele mai mari densități de populație din lume.

Israelul controlează spațiul aerian deasupra Fâșiei Gaza și malurile sale și restricționează persoanele și mărfurile care sunt permise să intre și să iasă prin punctele sale de trecere de la graniță. Similar, Egiptul controlează cine trece în și din Fâșia Gaza prin granița sa.

Aproape 80% din populația Fâșiei Gaza depinde de ajutorul internațional, potrivit ONU, și aproximativ un milion de oameni depind de ajutorul zilnic pentru alimente.

Ce este Palestina și ce legătură au aceste evenimente cu ea?

Cisiordania și Fâșia Gaza, cunoscute sub denumirea de teritorii palestiniene, precum și Ierusalimul de Est și Israel, fac parte din pământurile cunoscute sub numele de Palestina încă din vremea romanilor.

Acestea au fost, de asemenea, pământurile regatelor iudaice din Biblie și sunt văzute de evrei ca fiind patria lor străveche.

Explicația granițelor Israelului în hărți

Israelul a fost declarat stat în 1948, cu toate că teritoriul este încă numit Palestina de către cei care nu recunosc dreptul Israelului la existență. Palestinenii folosesc, de asemenea, numele Palestina ca termen umbrelă pentru Cisiordania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est.

De ce luptă Israelul și Hamas?

Există o tensiune constantă între Israel și Hamas, dar atacul efectuat de militanți sâmbătă a venit fără avertisment. Hamas a tras mii de rachete către Israel în timp ce zeci de luptători au traversat granița și au invadat comunitățile israeliene, ucigând zeci de civili și luând alții ostatici.

Israelul a lansat imediat lovituri aeriene, afirmând că vizează site-uri militante din Gaza.

Cât de fără precedent este acest atac?

După cum scrie editorul BBC, Jeremy Bowen, aceasta este cea mai ambițioasă operațiune pe care Hamas a lansat-o vreodată din Gaza și cel mai grav atac transfrontalier cu care Israelul s-a confruntat în mai bine de o generație.

Militanții au rupt sârma care separă Gaza de Israel în mai multe locuri.

Atacul fără precedent a venit în ziua de după ce s-au împlinit 50 de ani de la atacul surpriză al Egiptului și Siriei în 1973, care a declanșat un război major în Orientul Mijlociu. Importanța datei nu va fi trecută cu vederea de conducerea Hamas.

Este acesta un eșec al serviciilor de informații israeliene?

Da, afirmă corespondentul de securitate, Frank Gardner. Cu eforturile combinate ale Shin Bet, serviciul intern de informații israelian, Mossad, agenția sa de spionaj extern și toate resursele Forțelor de Apărare a Israelului, el spune că este cu adevărat uimitor că nimeni nu a prevăzut acest atac sau nu a acționat în consecință în cazul în care aveau un avertisment.

Israelul are, fără îndoială, cele mai extinse și bine finanțate servicii de informații din Orientul Mijlociu, cu informatori și agenți în grupurile militante palestiniene, precum și în Liban, Siria și în alte locuri.

Pe teren, de-a lungul frontierei tensionate dintre Gaza și Israel există camere de luat vederi, senzori de mișcare la sol și patrule regulate ale armatei.

Se presupune că gardul cu sârmă ghimpată trebuia să fie o „barieră inteligentă” pentru a preveni exact infiltrarea care a avut loc în acest atac. Cu toate acestea, militanții Hamas au doborât pur și simplu bariera, au făcut găuri.

Ce s-ar putea întâmpla în continuare?

Comandantul militant al Hamas, Mohammed Deif, a apelat la palestinieni și alte popoare arabe să se alăture operațiunii militanților pentru a „șterge ocupația [israeliană]”.

O întrebare importantă acum este dacă palestinienii din Cisiordania și Ierusalimul de Est, sau din alte părți ale regiunii, vor răspunde acestui apel, spune corespondenta noastră din Ierusalim, Yolande Knell.

Israelul vede fără îndoială potențialul pentru un război care ar putea să se deschidă pe mai multe fronturi. Cel mai pesimist scenariu este că ar putea implica puternica grupare militantă libaneză, Hezbollah. Duminică dimineață, Hezbollah a lansat mai multe rachete și proiectile asupra nordului Israelului, fără a provoca victime.

Armata israeliană a ordonat o masivă întărire a trupelor. Pe lângă raidurile aeriene intense asupra Fâșiei Gaza, a indicat că se pregătește pentru o operațiune terestră acolo.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW