Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Vârsta consumatorilor de droguri din România a scăzut până la 10-11 /Ce măsuri iau autoritățile

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 5 octombrie 2023 Etichete: , , , , ,

Traficul de droguri în România a cunoscut o creștere, deoarece traficanții dezvoltă noi metode de distribuire, iar vârsta consumatorilor a scăzut până la 10-11 ani, recunosc oficialii Ministerului Afacerilor Interne(MAI), potrivit unui raport dat publicității, astăzi, 5 octombrie. În anul 2022, aproape 17% dintre cei cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani consumaseră cel puțin un tip de drog, potrivit datelor Agenției Naționale Antidrog(ANA).

 Potrivit Poliției Române, în acest an au fost destructurate 37 de grupări. În perioada iunie-august 2023, la nivel național, au fost realizate mai multe acțiuni pentru combaterea traficului și consumului de droguri:

-211 de acțiuni operative desfășurate;

-16 grupuri infracționale organizate, destructurate, fiind trimise în judecată 472 de persoane;

-2.942 de fapte de natură penală înregistrate, fiind desfășurate activități în 5.023 ordonanțe de delegare emise de procurorii DIICOT;

-210 kg droguri scoase din piață, aproximativ 20 de culturi ilegale de droguri descoperite și desființate.

Rezultatele obținute de la începutul anului în ceea ce privește traficul și consumul de droguri

Potrivit MAI, până la acest moment, au fost destructurate aproximativ 45% dintre grupurile infracționale destructurate în anul 2023. Au fost scoase din „piață” aproximativ 40% din cantitatea de droguri de risc și mare risc, respectiv 80% din comprimatele de risc.

Din perspectivă europeană, România se află pe rute consacrate de trafic cu droguri destinate pieței Vest europene, aceasta fiind poziționată pe ruta balcanică a heroinei, respectiv pe cea de intrare în Europa a cocainei, fiind și o zonă de tranzit pentru droguri sintetice din vestul Europei spre Orientul Mijlociu.

La nivel european, 29% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 – 64 de ani au declarat că au consumat un drog ilegal. Comparativ, la nivel naţional, 10,7% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 – 64 de ani au declarat că au consumat, cel puțin odată în viață, droguri (consum experimental), menționează MAI.

Citește și:  EXCLUSIV Scăparea autorităților care facilitează pătrunderea drogurilor în țară

Recent, directorul Agenției Naționale Antidrog, Georgiana-Ramona Dabija, menționa, pentru Main News, că prevenirea consmului de droguri în rândul copiilor este, de fapt, un „proces” complex în care trebuie să fie implicați specialiștii și părinții.

„Consumatorii trebuie identificați din timp, dar ei trebuie să nu se sperie, trebuie să știe că nu suntem  polițiști și nu le facem dosare penale(n.r. s-a referit la specialiștii antidrog). Planul Național de Siguranță Școlară va ajuta la identificarea consumatorilor, la prevenirea consumului de droguri în școli. Iar, părinții trebuie să știe că pot apela la specialiști, la noi în mod gratuit, la psihologi, la psihiatri. Doar așa putem combate, cu ajutorul specialiștilor”, a subliniat Georgiana-Ramona Dabija.

Activitățile de prevenire desfășurate de Agenția Antidrog:

-8.969 activități de prevenire a consumului de droguri, cu 396.995 de beneficiari:

-5.884 – în mediul școlar preuniversitar, cu 169.242 beneficiari (159.719 elevi și 9.523 cadre didactice);

-64 – în mediul școlar universitar, cu 2.322 beneficiari (2.220 studenți și 102 cadre didactice);

-612 – în familie, cu 9.762 beneficiari;

-2.409 – în comunitate, cu 215.669 beneficiari;

-12 proiecte/campanii informativ-preventive:

8 proiecte de prevenire în mediul școlar, aferente anului școlar 2022-2023: Cum să creștem sănătoși, ABC-ul emoțiilor, Necenzurat, Fred goes net, Mesajul meu antidrog, Abilități pentru acțiune, Acționăm just, Împreună.

-două proiecte naționale de prevenire în mediul familial: Eu și copilul meu, Safe Space;

-o campanie națională: Consumul de droguri ne privește pe toți!.

-un proiect de prevenire privind siguranța rutieră și comportamentul adictiv (DRIVE CLEAN).

Servicii de asistență acordate consumatorilor de droguri: 3.996 evaluări integrate – medicale, psihologice și sociale (-369), 6.743 consultații medicale (+1.727), 5.402 ședințe de consiliere (psihologică și socială) individuală (+925), 809 ședințe consiliere (psihologică și socială) de grup (+355) și 6.087 ședințe de management de caz (+914).

CITEȘTE ȘI:  Reducerea „ofertei de droguri”, prin alternative de petrecere a timpului liber/Psiholog: Părinții, bogați sau săraci, trebuie să știe că primesc ajutor, dacă au copii consumatori de droguri

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW